Koronawirus spowodował wzrost popytu na konserwy

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-03-2020,12:00 Aktualizacja: 09-03-2020,11:51
A A A
Obecnie w Polsce przebywa już 15 pacjentów, u których potwierdzono zakażenie koronawirusem. Rozprzestrzenianie się wirusa spowodowało wzrost popytu na konserwy mięsne. 
 
Ministerstwo Zdrowia potwierdziło wystąpienie 15 przypadków zachorowań wywołanych koronawirusem u ludzi w Polsce.
 
Na rynku nie widać paniki, ale rośnie popyt na konserwy mięsne. Jeżeli sytuacja ta utrzyma się przez dłuższy czas można się spodziewać większego zapotrzebowania na żywiec wieprzowy pochodzący ze strefy niebieskiej - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej – POLPIG.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, warchlaki, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Sprawdź aktualne ceny warchlaków i tuczników

Ceny na rynku trzody chlewnej w ostatnich tygodniach wzrosły niemal we wszystkich państwach unijnych. Jednak w bieżących notowaniach niemieckiej giełdy pozostały na poziomie sprzed tygodnia.    Tuczniki w Niemczech w notowaniach z 26...
Sytuacja ta może doprowadzić do stopniowego zmniejszania różnic cen skupu pomiędzy strefami. 
 
Ceny skupu tuczników z rejonów, gdzie potwierdzono wystąpienie ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) są o około 80 groszy za kilogram niższe niż w rejonach wolnych od wirusa. 
 
Wieprzowina pochodząca ze strefy niebieskiej jest w dużym stopniu przeznaczana do produkcji konserw. 
 
Jak podkreślają eksperci z POLPIG obróbka termiczna zabija wirusa i sprawia, że produkty wieprzowe są bezpieczne pod względem epizootycznym i nie stanowią zagrożenia dalszego rozprzestrzeniania się ASF. 
 
Zwracają także uwagę, że wirus ASF jest chorobą dzików i świń i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA