Po silnym spadku cen warchlaków nastąpiła stabilizacja

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-09-2020,12:40 Aktualizacja: 29-09-2020,12:39
A A A
Ceny warchlaków na początku września zarówno w Danii jak i w Niemczech spadły. Jednak w kolejnych notowaniach ustabilizowały się. 
 
Warchlaki w Danii w drugim tygodniu września odnotowały duże spadki cen. Za zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba było zapłacić 255 koron duńskich (DKK), czyli około 157 zł za sztukę.
 
Cena ta była aż o 90 DKK niższa niż przed tygodniem, co w przeliczeniu na polską walutę daje ponad 55 zł.
 
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny potaniały o 75 DKK (46 zł) do wartości 240 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to niemal 148 zł. 
 
Gobarto 500, tuczarnia, Cedrob, trzoda chlewna, otwarcie tuczarni,

Sposób na niestabilne ceny tuczników

Prowadzi gospodarstwo rodzinne, w którym od lat tuczył warchlaki pochodzące z zakupu. Wahania cen żywca i niestabilna sytuacja na rynku sprawiły, że rolnik przystąpił do programu Gobarto 500.    Tadeusz Szukała warz z żoną Aldoną...
Za zwierzęta konwencjonalne w Danii trzeba było zapłacić 230 DKK (około 142 zł), czyli o 75 DKK mniej niż w poprzednich notowaniach.
 
Spadek cen warchlaków w drugim tygodniu września odnotowano również w Niemczech. Tam za warchlaka trzeba było zapłacić 27 euro (niemal 124 zł), tj. o 12 euro mniej jak przed tygodniem. 
 
W kolejnych dwóch duńskich notowaniach z 17 i 24 września notowania warchlaków pozostały bez zmian i różnice cenowe mogą wynikać jedynie ze zmian kursów walut. 
 
Podobna sytuacja dotyczy warchlaków niemieckich, których cena w notowaniach z 18 i 25 września pozostała bez zmian i obowiązuje tak jak w Danii do 4 października bieżącego roku. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu