Na rynku obserwuje się przedświąteczny wzrost cen tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-12-2022,10:45 Aktualizacja: 12-12-2022,10:42
A A A
Przedświąteczny okres przyniósł wzrost cen skupu tuczników zarówno na rynku Unii Europejskiej jak i na krajowym. Największe podwyżki odnotowano w Polsce i na Litwie.
 
Średnia cena skupu świń rzeźnych klasy E, w dniach od 28 listopada do 4 grudnia, w Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 203,40 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 954 zł. 
 
Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 3% i 57% niż przed miesiącem i rokiem. 
 
żywienie na mokro świń, płynne żywienie, Gilbert Galemba, tucz, produkcja warchlaków.

Żywi lochy i tuczniki paszą płynną, bo tak jest taniej

Pierwszą instalację płynnego żywienia zamontował w 2011 r. Obecnie system ten jest wykorzystywany zarówno w tuczarniach jaki i w chlewni, gdzie przebywają maciory i prosięta, co pozwoliło mu zmniejszyć koszty żywienia i produkować z zyskiem...
Największy tygodniowy wzrost cen o 7% odnotowano na Litwie. Tam żywiec skupowano średnio po 198,89 euro za 100 kg, co daje około 933 zł. W Polsce średnia cena tuczników wyrażona w walucie unijnej wzrosła o 4,7% do wartości 213,69 euro za 100 kg, co daje około 1002,6 zł.
 
W Polsce w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, trzodę chlewną na początku grudnia kupowano średnio po 7,63 zł za kg.
 
Cena ta była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem, a także o 78% niż przed rokiem. 
 
Na przełomie listopada i grudnia podrożały półtusze wieprzowe, które zbywano średnio po 10,94 zł za kg. Były one o 4,5% droższe niż tydzień wcześniej o 8% niż przed miesiącem oraz o 75% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. 
 
W ostatnich dwóch tygodniach, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, zapewnienie surowca dla zakładów przetwórczych na potrzeby świąteczne było niełatwym zadaniem, co skutkowało rosnącymi cenami. 
 
Szczególnie wysokie podwyżki odnotowano w krajach Europy Centralnej, podczas gdy na południu we Francji i Hiszpanii ceny były stabilne. 
 
W poprzednim tygodniu niska podaż żywca została zrównoważona popytem świątecznym. W Niemczech 7 grudnia cena na niemieckiej dużej giełdzie utrzymała się na poziomie 2,00 euro za kg, co daje około 9,38 zł. 
 
W tym czasie średnia cena tuczników w Polsce w klasie E waha się w przedziale 9,70-9,90 zł za kg. Spadające ceny zbóż sprawiły, że niektórzy producenci świń mogą liczyć na zyski. 
 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu