Mamy więcej trzody chlewnej, ale ceny żywca wieprzowego niskie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
20-05-2015,14:10 Aktualizacja: 20-05-2015,14:40
A A A

Według wstępnych danych pogłowie świń w marcu br. liczyło 11511,7 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wzrost o 2,9 proc.

Z danych GUS wynika, że zwiększyła się liczebność pogłowia prosiąt o 4,1 proc., warchlaków o 6,7 proc. i populacji trzody chlewnej na rzeź o wadze 50 kg i więcej o 1,2 proc.

Odnotowano natomiast spadek pogłowia trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej (o 4,0 proc.), w tym loch (o 3,9 proc.).

Stado loch na minusie

Na początku marca pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11511,7 tys. sztuk i było wyższe o 325,7 tys. sztuk (o 2,9 proc.) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2014 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w grudniu 2014 r. - wyższe o 246,1 tys. sztuk, tj. o 2,2 proc.

31 podlaskich gospodarstw póki co zamierza zrezygnować z hodowli

Są wnioski o likwidacje stad trzody w ramach programu bioasekuracji

31 gospodarstw zgłosiło dotychczas zamiar likwidacji hodowli świń w ramach programu bioasekuracji w związku z wirusem ASF w Polsce - wynika z danych inspekcji weterynaryjnej. Złożone wnioski dotyczą zamiaru likwidacji 400 świń w niewielkich...
Stado loch na chów zmniejszyło się w porównaniu z końcem marca 2014 r. o 39,0 tys. sztuk (o 3,9 proc.) do poziomu 962,1 tys. sztuk, w tym pogłowie loch prośnych spadło o 20,6 tys. sztuk (o 3,1 proc.) do 648,9 tys. sztuk. W stosunku do grudnia 2014 r. liczba loch na chów wzrosła o 5,8 tys. sztuk (o 0,6 proc.), w tym macior prośnych o 5,9 tys. sztuk, tj. o 0,9 proc.

Więcej prosiąt i warchlaków

W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej rejestrowaną na początku marca 2014 r. zwiększył się udział prosiąt (o 0,3 proc.) i warchlaków (o 1,0 proc.), natomiast zmniejszył się udział grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na ubój (o 0,7 proc.) i grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na chów (o 0,7 proc.)

GUS informuje, że zmniejszające się pogłowie macior, a co za tym idzie również prosiąt nadal rekompensowane jest dużym importem młodych świń o wadze do 50 kg. Do marca import ten wyniósł 763,9 tys. sztuk i był wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. o 25,9 proc., a przeciętna waga żywa jednej zaimportowanej sztuki wynosiła 30 kg.

Ceny coraz niższe

W I kwartale 2015 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,29 zł i była o 10,7 proc. niższa od rejestrowanej w I kwartale 2014 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,40 zł wykazując spadek 9,7 proc. stosunku do notowanej przed rokiem.

Hodowca nadal będzie płacił za świadectwa zdrowia świn

Hodowca nadal będzie płacił za świadectwa zdrowia

Finansowanie wszystkich kosztów wystawiania świadectw zdrowia dla świń w obrocie krajowym z budżetu Inspekcji Weterynaryjnej nie jest możliwe - poinformował resort rolnictwa. Pod koniec kwietnia pisaliśmy, że Krajowa Rada Izb Rolniczych...
Przeciętna cena zbóż podstawowych kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 67,16 zł za 1 dt, tj. o 6,6 proc. niższym od notowanej w analogicznym okresie roku 2014, a na targowiskach wynosiła 66,46 zł za 1 dt. i była o 15,8 proc. niższa od rejestrowanej w I kwartale ub.r.

W marcu 2015 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,38 zł w skupie, a na targowiskach 4,48 zł, tj. odpowiednio o 7,5 proc. i o 0,2 proc. mniej niż w marcu 2014r.

Cena skupu zbóż podstawowych wynosiła w marcu br. 65,88 zł za 1 dt i była niższa o 9,3 proc. od notowanej w marcu przed rokiem, a w obrotach targowiskowych kształtowała się na poziomie 66,75.zł za 1 dt. ,tj o 16 proc. niższym od rejestrowanej w marcu 2014 r.

W 2015 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,6 (w marcu) i nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA