Ceny żywca wieprzowego w drugim tygodniu lutego wzrosły o 7%. Jednocześnie były one o 90% wyższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Notowania tuczników w Unii Europejskiej wzrosły do rekordowych poziomów. W minionym tygodniu w Belgii żywiec wieprzowy podrożał aż o 15 centów za kilogram, a w Niemczech o kolejne 8 centów. Mimo rekordowo...
Na rynku krajowym w dniach od 6 do 12 lutego dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali średnio 7,92 zł za kg. Cena ta była o 7% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 90% niż przed rokiem.
W ślad za wzrostem cen tuczników notowania mięsa wieprzowego również wzrosły. W drugim tygodniu lutego zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 11,12 zł za kg. Cena ta była o 6% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem, a także o 77% niż przed rokiem.
W 2022 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 6,5% mniejszy niż przed rokiem.
W ekwiwalencie tucz osiągnął on poziom 656 tys. ton. Przychody z tego tytułu wzrosły o 17%, do wartości 1,8 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,5 mld zł.
W tym czasie import asortymentu wieprzowego do Polski przekroczył 1 mln ton i był o 6% większy niż w 2021 r. Koszty zakup produktów wieprzowych wzrosły o 29,5%, do wartości 2,2 mld euro (około 10,4 mld zł).
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ