Hodowcy świń nie potrzebują ekstremalnie wysokich cen skupu, ale stabilizacji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-06-2025,9:30 Aktualizacja: 26-06-2025,8:57
A A A

Dla mnie najważniejsze jest to, żeby cena skupu tuczników była stabilna. Jako producent nie potrzebuję szaleństw w notowaniach – komentuje Andrzej Olejniczak, hodowca świń z Dąbrówki w woj. łódzkim.

Hodowca podkreśla, że jego zdaniem wysokie ceny są chwilowe zazwyczaj kończą się drastycznym spadkiem, który rolnicy odczuwają zdecydowanie bardziej niż podwyżkę.

– Generalnie jest tak, że jeśli już zakłady mięsne podnoszą ceny skupu, to o kilka groszy, a jak je obniżają, to o złotówkę. Do tego już my hodowcy zdążyliśmy się przyzwyczaić. Dlatego nie ma nic lepszego niż cena, która gwarantuje opłacalność i pozostaje stabilna – mówi Olejniczak.

3 czerwca rolnik sprzedał zwierzęta, za które poubojowo otrzymał 9 zł za kg wbc.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki na VEZG nie zmieniają ceny od miesiąca

Tuczniki na VEZG wciąż utrzymują cenę z 21 maja. Notowania dużej giełdy 25 czerwca nie zmieniły się. Cena tuczników w Niemczech w najbliższym tygodniu ubojowym będzie więc nadal wynosić 2,10 euro na kg wbc. Zakres cen, który był...

– Osobiście uważam, że jest to dobra stawka i nie powinniśmy na nią narzekać. Tymczasem polski rolnik jest w tym naprawdę dobry. Przyznam się, że mam tego dosyć – mówi Andrzej Olejniczak i dodaje:

– Idę swoim torem, nie jestem uzależniony od żadnych programów pomocowych. Robię wszystko według swoich zasad. Ponadto, a może przede wszystkim, znam swoje koszty produkcji.

Stado podstawowe należące do hodowcy jest żywione na sucho, a tuczniki na mokro. Główne komponenty w drugim przypadku, tj. odpady piekarnicze są kupowane z pobliskiego zakładu i odbierane przez rolnika.

Są one uzupełniane o wytłoki buraczane, serwatkę i pasze treściwe. W ten sposób znacząco obniża on koszty żywienia stada.

– Mimo że przez wiele lat nabyłem już sporego doświadczenia w tym temacie, wciąż się szkolę i nadal korzystam z porad doradcy żywieniowego. Wspólnie obserwujemy, jakie jest wybicie tusz i mięsność, dzięki czemu wiemy, kiedy np. dołożyć białka, a kiedy musimy nieco go ująć – podkreśla Olejniczak.

Cały komentarz Andrzeja Olejniczaka dotyczący tego, co dzieje się na rynku trzody chlewnej, znajduje się w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie" w artykule "Oddajemy głos hodowcom".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA