Ceny w skupie tuczników nadal spadają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-02-2022,18:20 Aktualizacja: 25-02-2022,12:47
A A A
Krajowi producenci w drugim tygodniu lutego uzyskiwali za tuczniki średnio o 2% mniej niż przed tygodniem. W tym samym czasie odnotowano spadek cen półtusz wieprzowych o 5%. 
 
Żywiec wieprzowy w dniach 7-13 lutego według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kosztował średnio 4,17 zł za kg. Jego cena była o 2% niższa niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. 
 
Jednocześnie cena żywca wieprzowego była nieznacznie bo o 0,4% wyższa niż przed rokiem. 
 
hiszpański przemysł trzody chlewnej, eksport do Chin, nadprodukcja tuczników, rosnące koszty produkcji,

Hiszpańska branża trzody chlewnej ma spory problem

Pogłowie trzody chlewnej w Hiszpanii wzrosło o 5%, a kraj ten zajmuje czołową pozycję w UE w produkcji i eksporcie wieprzowiny. Jednak spadek dostaw do Chin o 43% oraz rosnące ceny pasz i energii wywołały poważne perturbacje na tamtejszym rynku....
 
Wraz ze spadkiem cen w skupie taniało mięso wieprzowe sprzedawane przez zakłady mięsne. Półtusze wieprzowe zbywano średnio po 6,29 zł za kg. Cena ta była o 5% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem, a także o 5% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r.
 
W ubiegłym roku przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 9% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 7 mld euro, co daje około 31,8 mld zł.
 
Przychody z eksportu asortymentu wieprzowego, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, osiągnęły poziom 1,5 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 7 mld zł. 
 
W 2021 r. z Polski wyeksportowano 699 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych. Było to o 3% mniej niż przed rokiem. Import asortymentu wieprzowego do Polski zwiększył się o 5% i ukształtował się na poziomie 948 tys. ton.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu