Ceny tuczników w Europie pną się w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-03-2021,12:40 Aktualizacja: 08-03-2021,12:32
A A A
Ograniczenie nadprodukcji tuczników na rynku Unii Europejskiej doprowadziło do wzrostu notowań żywca. W Niemczech jego cena w ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosła o 21 centów.
 
Ceny skupu żywca wieprzowego w minionym tygodniu wzrosła w zakresie od 3 do 10 centów w przeliczeniu na wartość tuszy.
 
Największe ożywienie odnotowano w Niemczech i Belgii, gdzie notowania tuczników wzrosły o 10 centów. Na niemieckiej dużej giełdzie cena wyniosła 1,40 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,42 zł. 
 
W Hiszpanii w ciągu tygodnia notowania podskoczyły o 7 centów, a we Francji o 3 centy. Wśród dużych producentów wieprzowiny, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, tylko Dania nie podniosła cenników. 
 
kongres EKMA, trzoda chlewna, przemysł mięsny, UPEMI, POLSUS, mięso, ASF, Covid-19, koronawirus, ASF w Niemczech

Wirusy wpływają na ceny świń. Walczymy o nowe rynki

Ceny trzody chlewnej w dość krótkim czasie wzrosły do poziomu, który pozwala  hodowcom i producentom trzody chlewnej wychodzić na przysłowiowe zero lub ponownie osiągać zysk. Co na to wpłynęło? - Gdy w Niemczech wybuchł...
W Niemczech w ciągu ostatnich trzech tygodni notowania wzrosły o 21 centów. Sezonowo ceny rosły w tym okresie roku, jednak skala podwyżek jest zaskoczeniem dla uczestników rynku.
 
W Polsce zakłady mięsne coraz mocniej konkurują o surowiec na rynku, co ma związek ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy. 
 
Wzrost krajowych cen prawdopodobnie wynika ze zmniejszonego importu prosiąt z Danii w listopadzie 2020 r. 
 
Mniejsza ilość tuczników może również być związana z niskimi temperaturami w lutym, co spowodowało wolniejsze ich przyrosty.
 
Producenci żywca licząc na dalsze wzrosty. Ograniczają oni sprzedaż, a to powoduje, że popyt rośnie, a w ślad za nim ceny.
 
Średnia wartość tuczników w Polsce w wadze żywej sięga 4,90 zł za kg, a tuczniki w klasie E są skupowane po 6,50 zł za kg.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu