Wiosenny redyk owiec może zawlec pryszczycę do Polski?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-05-2025,16:25 Aktualizacja: 13-05-2025,16:30
A A A

Rozpoczyna się wiosenny redyk owiec na terenach południowej Polski. Główny lekarz weterynarii apeluje o zachowanie ostrożności w związku z zagrożeniem zawleczenia pryszczycy z terytorium Słowacji.

Inspekcja Weterynaryjna apeluje o powstrzymanie się od wykonywania czynności związanych z obsługą owiec przez osoby, które w ciągu ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub ich odłowie tych albo miały kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi.

Do obsługi stada nie należy wykorzystywać wspólnych narzędzi oraz sprzętu używanych w innych gospodarstwach utrzymujących zwierzęta parzystokopytne.

Należy powstrzymać się od wypasu stad łączonych, pochodzących z różnych gospodarstw zlokalizowanych w różnych państwach.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, #HodowcyRazem

Hodowcy piszą do ministra w sprawie pryszczycy: trzeba jeszcze bardziej wzmocnić granice

Organizacje działające w ramach Inicjatywy #Hodowcy Razem zrzeszającej hodowców i producentów bydła, trzody chlewnej i drobiu alarmują o coraz bardziej realnym zagrożeniu wystąpienia pryszczycy w Polsce. Działania podjęte przez...

W przypadku prowadzenia wypasu stad pochodzących z różnych gospodarstw zlokalizowanych na terenie Polski należy każdorazowo zgłaszać go do właściwego miejscowo kierownika biura powiatowego ARiMR wskazując liczebność zwierząt w każdym ze stad oraz każdą zmianę lokalizacji wypasu.

Należy prowadzić bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi zwierząt.

IW apeluje o uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia na tereny, na których prowadzony jest wypas owiec.

Należy zabezpieczyć pastwiska w sposób minimalizujący możliwość przedostania się zwierząt dzikich.

Osoby prowadzące wypas powinny dokonywać codziennego przeglądu stanu zdrowia zwierząt, szczególnie pod kątem występowania objawów nasuwających podejrzenie pryszczycy, jak nagłe wystąpienie kulawizn u znacznego odsetka zwierząt oraz wysoki wskaźnik jagniąt padłych.

Z innym możliwych objawów obserwuje się:

  • pęcherzyki i pęcherze występujące na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic, po ich pęknięciu – nadżerki;
  • temperaturę ciała podwyższoną o 1,5-2,5 0C;
  • apatię;
  • obfite ślinienie, otwieranie jamy ustnej z charakterystycznym mlaskaniem, utrudnione przeżuwanie i utrata łaknienia;
  • spadek mleczności aż do całkowitego zaniku;
  • kulawizny jednocześnie na wiele kończyn, sztywny chód.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Pryszczyca. MRiRW podsumowuje transporty zwierząt z Węgier i Słowacji do Polski

W Polsce nie ma pryszczycy oraz podejrzeń ewentualnej transmisji wirusa na terytorium naszego kraju. Ogniska choroby nie wybuchają również na Słowacja i Węgrzech. Polskie służby, jak informuje MRiRW, nadal utrzymują 24-godzinne kontrole...

Pryszczyca (FMD) jest wysoce zakaźną i zaraźliwą wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich.

Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy.

Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych.

Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami.

Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Źródłami zakażenia mogą być:

  • zwierzęta chore;
  • ślina, kał, mocz;
  • nasienie i zarodki;
  • pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki transportu;
  • mleko i jego przetwory;
  • mięso i jego przetwory;
  • odpadki kuchenne.

Ze względu na ryzyko przeniesienia choroby do Polski, narażenie kraju na bardzo duże straty w przypadku wybuchu pryszczycy oraz konieczność uśmiercenia zwierząt z gatunków wrażliwych (bydło, owce, kozy, świnie) ze stad, które były narażone na kontakt z wirusem, sprawę należy traktować bardzo poważnie.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA