Produkcja wołowiny zwiększy się szybciej niż mięsa ogółem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-07-2017,14:45 Aktualizacja: 08-07-2017,9:04
A A A

Produkcja wołowiny na świecie wzrośnie w bieżącym roku o 1,9 proc. do 69,6 mln ton (w masie tuszy). Oznacza to, że wytwórczość tego gatunku będzie rozwijała się szybciej niż  mięs ogółem, która pójdzie w górę zaledwie o 0,3 proc.

Według ekspertów FAO w Stanach Zjednoczonych (lider na rynku) produkcja zwiększy się o 5,1 proc. do rekordowego - od 9 lat - poziomu 12,1 mln ton. Będzie to związane zarówno z większą liczbą ubijanych zwierząt, a także większą ich masą - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

wołowina, konsumpcja wołowiny, związek polskie mięso, Witold Choiński, katarzyna oponowicz, mięso

Jest nowy projekt promujący wołowinę. Jemy jej rekordowo mało

Związek "Polskie Mięso" przygotował kampanię "Wołowe triki i techniki" przełamującą stereotypy o wołowinie. Chodzi o zachęcenie konsumentów do częstszego sięgania po to mięso, którego spożycie w Polsce spadło do...

Wytwórczość wołowiny w Ameryce Południowej wzrośnie o 2,5 proc. do 15,7 mln ton, przede wszystkim ze względu na lepsze warunki pogodowe niż w dwóch poprzednich latach. W Brazylii produkcja pójdzie w górę o 2,3 proc. do 9,5 mln ton, zaś w Argentynie o 4,2 proc. do 2,8 mln ton.

Według ekspertów FAO w Azji produkcja tego gatunku mięsa wzrośnie natomiast o 1,2 proc. do 18,5 mln ton - w Chinach o 1,4 proc., co będzie konsekwencją stabilnych cen oraz dalszej redukcji stada krów mlecznych, a w Indiach zaledwie o 0,2 proc.

Tylko 0,5 proc. przewidywany jest wzrost wytwórczości w Europie. To m.in. efekt spadku produkcji w Rosji (o 1,9 proc.). W Unii Europejskiej wartość ta zwiększy się z kolei o 1,2 proc. do 7,8 mln ton.

W Afryce w tym roku wyprodukowanych ma zostać 6,4 mln ton wołowiny, czyli o 1,2 proc. więcej niż przed rokiem.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu