Hodowcy przeżuwaczy muszą zgłaszać wszystkie upadki zwierząt
Hodowcy przeżuwaczy powinni natychmiast zgłaszać wszystkie upadki zwierząt do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Główny lekarz weterynarii informuje o konieczności zgłaszania przez hodowców zwierząt każdego przypadku padnięcia przeżuwaczy tj. bydła, owiec i kóz. Zgłoszenia należy kierować do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Bogdan Konopka podkreśla, że zgłaszanie padłych zwierząt jest niezwykle ważne.
Weterynarze poczekają na szczepienia przeciw COVID-19
Przyczyna padnięcia nie jest decydująca
"Przypominam, że zgodnie z art. 42 ust. 1a ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, posiadacz zwierząt gospodarskich ma obowiązek natychmiastowego poinformowania właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec lub kóz" czytamy w komunikacie głównego lekarza weterynarii.
Inspekcja Weterynaryjna informuje, że przepis ten nie uzależnia zgłoszenia, o którym mowa powyżej, od stanu zdrowotnego zwierząt oraz wystąpienia podejrzenia choroby zakaźnej w siedzibie stada.
Hodowcy przeżuwaczy powinni zgłaszać wszystkie upadki tych zwierząt bez względu na przyczynę padnięcia bydła, owiec lub kóz.
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)

-
Nowoczesna tuczarnia w hali łukowej spełniająca najwyższe standardy dobrostanu
-
Kolejne ogniska grypy ptaków i rzekomego pomoru drobiu potwierdzono w Polsce
-
Sommet de l’Élevage 2025 już z myślą o przyszłym roku
-
To już 14 ognisk BTV w Polsce!
-
Spadek cen w skupie bydła nabiera tempa
-
Rynek trzody chlewnej. Ceny najniższe od marca 2022 roku
-
Polska giełda tuczników: notowania z 23 października
-
Cena tuczników w Niemczech. Żadnych ruchów na rynku
-
Zmiana na stanowisku głównego lekarza weterynarii
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 5/2025
-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2
-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka
-Znaczenie higieny udojowej w praktyce
-
27-10-2025,12:50
Nowoczesna tuczarnia w hali łukowej spełniająca najwyższe standardy dobrostanu
-
23-10-2025,11:15
1. Kongres Produkcji Świń zakończony sukcesem
-
22-10-2025,9:35
Sorgo – czy warto je uprawiać?
-
20-10-2025,12:00
O zdrowiu wymion podczas Międzynarodowej Konferencji StopMastitis
-
06-10-2025,14:30
Zautomatyzował żywienie bydła opasowego
-
06-10-2025,10:05
Zainwestował w roboty i zautomatyzował obsługę bydła
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku


