Polska ponownie największym producentem drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
30-03-2016,15:15 Aktualizacja: 30-03-2016,15:39
A A A

Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,7 proc. do około 14 mln ton, a w przyszłym o kolejne 1,2 proc. do 14,2 mln ton. Dynamika wzrostu będzie jednak niższa od ubiegłorocznej.

Przed rokiem wytwórczość tego gatunku mięsa w państwach Wspólnoty zwiększyła się aż o 3,7 proc. do 13,8 mln ton, czyli prawie o 1 p.p. więcej niż spodziewano się jeszcze jesienią. Ekspansji produkcji sprzyjały relatywnie tanie pasze, które wynikały z kolejnych wysokich zbiorów zbóż na świecie - informuje FAMMU/FAPA.

brojlery kurcząt, rynek mięsa, sektor drobiu, tuszki patroszone z szyjami 65 proc.

Brojlery kurcząt coraz tańsze

Sto kilogramów brojlerów kurcząt (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w lutym na unijnym rynku 176,2 euro. To o 1,8 mniej niż w styczniu i o 5,4 proc. poniżej stawek sprzed roku. Ceny spadły przez miesiąc w 10...

Największym unijnym producentem drobiu w 2015 r. była drugi rok z rzędu Polska, gdzie zanotowano również najwyższy wzrost (+200 tys. ton). W Niemczech - dla przykładu - wytwórczość spadła o 1,5 proc. (23 tys. ton).

Bruksela przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2016 r. zwiększy się w br. o 1,9 proc. do 13,5 mln ton, a w 2017 r. o 1,6 proc. do 13,7 mln ton, czyli przeciętnie do 26,7 kg na mieszkańca. To mniej niż w poprzednich dwóch latach. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały ten gatunek mięsa, lecz rynek unijny staje się już coraz bardziej nasycony.

W 2015 r. za 100 kilogramów mięsa drobiu (brojlery kurcząt 65 proc.) płacono średnio w UE 187 euro - o 2,1 proc. mniej niż w 2014 r. Od maja do września stawki oscylowały w granicach 190-193 euro, ale jesienią zaobserwowano sezonowy spadek, który był głębszy niż w minionych latach.

Unijny eksport mięsa drobiu wyniósł przed rokiem ok. 1,35 mln ton, mimo że w pierwszym kwartale sprzedaż poszła w górę aż o 6 proc. Później jednak z uwagi na ogniska ptasiej grypy we Francji wielu partnerów handlowych wprowadziło restrykcje.

Import mięsa drobiu do UE wzrósł natomiast o 4 proc. do ok. 850 tys. ton. Największym dostawca produktów do Wspólnoty pozostała Brazylia.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu