Europejski rynek drobiowy jest pod presją
MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego, z miesiąca na miesiąc zwiększa swoje dostawy na rynek Unii Europejskiej.
Hodowcy drobiu w ostatnim czasie informują o coraz większych problemach związanych między innymi ze sprzedażą żywca. Rynek zamarł, ponieważ MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego, z miesiąca na miesiąc zwiększa swoje dostawy na rynek Unii Europejskiej.
Drobiowy gigant radzi sobie w wojennych warunkach
- W przeciwieństwie do naszych krajowych zakładów, ma on praktycznie nieograniczony dostęp do tanich pasz, w efekcie czego jest w stanie skutecznie zachwiać całym rynkiem - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i dodaje:
- Wcześniej MHP wysyłało mięso drobiowe na cały świat, a do UE obowiązywał go kontyngent w wysokości 100 tys. ton. Obecnie z powodu trwającej tam wojny został on zawieszony, a dostawy światowe zablokowane z powodu utrudnionej dystrybucji przez porty na Morzu Czarnym.
Pocieszające jest to, że nie maleje spożycie drobiu, a konsumenci chętnie po niego sięgają.
- Mamy nadzieję, że nowe warianty Covid-19 nie spowodują obostrzeń turystycznych i sektor HoReCa w końcu odżyje. Pewnym utrudnieniem może być tutaj paraliż wielu lotnisk i panujący na nich chaos. Już w maju obserwowaliśmy zwiększone zainteresowania naszym mięsem ze strony UE, ale obecnie ono wyhamowało, co istotnie wiąże się ze wspomnianym eksportem przez ukraińskie MHP - podsumowuje Goszczyński.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Paradoks rynku jaj w Polsce. Ceny rosną mimo wystarczającej podaży
-
Spadek cen kurcząt brojlerów, stabilizacja na rynku indyków i kaczek
-
HPAI u drobiu w Polsce. Wybuchło 8 nowych ognisk
-
Liczba ognisk rzekomego pomoru drobiu wciąż rośnie
-
Sprawdź aktualne ceny żywca drobiowego
-
Dariusz Goszczyński: walka z chorobami zakaźnymi priorytetam dla branży drobiarskiej
-
Rekordowa produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce. Historyczne wyniki
-
Rzekomy pomór drobiu zabił już ponad 6,6 mln zwierząt
-
Sprawdź jak kształtują się ceny na rynku drobiu
-
Nieprzewidywalny rynek drobiu. Choroby zakaźne, wahania produkcji i presja importu
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




