Europejski rynek drobiowy jest pod presją
MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego, z miesiąca na miesiąc zwiększa swoje dostawy na rynek Unii Europejskiej.
Hodowcy drobiu w ostatnim czasie informują o coraz większych problemach związanych między innymi ze sprzedażą żywca. Rynek zamarł, ponieważ MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego, z miesiąca na miesiąc zwiększa swoje dostawy na rynek Unii Europejskiej.
Drobiowy gigant radzi sobie w wojennych warunkach
- W przeciwieństwie do naszych krajowych zakładów, ma on praktycznie nieograniczony dostęp do tanich pasz, w efekcie czego jest w stanie skutecznie zachwiać całym rynkiem - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i dodaje:
- Wcześniej MHP wysyłało mięso drobiowe na cały świat, a do UE obowiązywał go kontyngent w wysokości 100 tys. ton. Obecnie z powodu trwającej tam wojny został on zawieszony, a dostawy światowe zablokowane z powodu utrudnionej dystrybucji przez porty na Morzu Czarnym.
Pocieszające jest to, że nie maleje spożycie drobiu, a konsumenci chętnie po niego sięgają.
- Mamy nadzieję, że nowe warianty Covid-19 nie spowodują obostrzeń turystycznych i sektor HoReCa w końcu odżyje. Pewnym utrudnieniem może być tutaj paraliż wielu lotnisk i panujący na nich chaos. Już w maju obserwowaliśmy zwiększone zainteresowania naszym mięsem ze strony UE, ale obecnie ono wyhamowało, co istotnie wiąże się ze wspomnianym eksportem przez ukraińskie MHP - podsumowuje Goszczyński.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Grypa ptaków. Polska uwolniona od choroby
-
Zmiana cen w skupie żywca drobiowego
-
Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?
-
Salmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia
-
Ceny większości gatunków drobiu wzrosły
-
Kurczęta podrożały. A co z ceną pozostałych gatunków drobiu?
-
Grypa ptaków szerzy się w gminie Iława
-
W skupie żywca drobiowego przeważają spadki cen
-
Wybuchło 23 ognisko grypy ptaków w Polsce
-
Ogniska grypy ptaków nr 21 i 22 w 2024 roku
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?