Eksport drobiu rośnie, ale mięsa indyczego leci w dół

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-02-2018,15:20 Aktualizacja: 26-02-2018,15:37
A A A

Wolumen eksportu mięsa i podrobów drobiowych w 2017 roku zwiększył się o blisko 10 proc., ale w przypadku mięsa indyczego zanotowano 12 proc. spadek - wynika z szacunków analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Według danych Eurostat od stycznia do października Polska sprzedała 135,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków. Spadek wywozu był szczególnie widoczny w przypadku handlu pozaunijnego. Poza granice UE wysłano zaledwie 18,4 tys. t produktów, czyli o ponad 1/4 mniej niż rok wcześniej.  

drób, eksport drobiu, RPA, mięso, agrobiznes

Polski drób może ponownie trafić do RPA. Trwa inspekcja

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza została koordynatorem wizyty służb weterynaryjnych Republiki Południowej Afryki w Polsce, która odbywa się w dniach 22-26 lutego. Celem misji jest ocena skuteczności zastosowanych środków...

Głównym odbiorcą naszego mięsa pozostały Niemcy, gdzie trafiło 44,2 tys. t, ale to o 19 proc. mniej rok do roku. Spadek widoczny był również w przypadku Wielkiej Brytanii, gdzie wolumen wysyłek wyniósł 9,2 tys. t (-16 proc. ). Utrata części rynku brytyjskiego jest tym bardziej odczuwalna dla eksporterów, że tradycyjnie wysyłane są tam bardziej wartościowe części tuszki.   

Eksperci podkreślają, że jedną z przyczyn obserwowanego spadku eksportu była grypa ptaków i związane z nią ograniczenia handlowe. Mimo, że od lipca 2017 r. nasz kraj jest wolny od tej choroby, to nadal nie udało się w pełni powrócić na wszystkie rynki zbytu.

Dlatego warto podkreślić, że w pierwszych dziesięciu miesiącach ub.r. aż o połowę zwiększył się wywóz indyków na Ukrainę, który wyniósł blisko 6 tys. t. To blisko 1/3 pozaunijngo handlu tym gatunkiem mięsa. Za wschodnią granicą wysyłaliśmy ponadto część tańszych elementów tuszki, których w okresie grypy ptaków nie mogliśmy sprzedać np. do krajów azjatyckich.    

Zmniejszenie wolumenu eksportu mięsa i podrobów indyczych znalazło odzwierciedlenie w cenach skupu, które utrzymują się na relatywnie niskim poziomie. Według danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu indyków wyniosła 5,07 zł/kg wobec 5,17 zł/kg w 2016 r.

W styczniu indory średnio skupowano po 5,07 zł/kg, czyli o 3 proc. drożej w relacji rocznej. Analitycy banku oczekują, że aktualna sytuacja na rynku może utrzymać się w pierwszym kwartale, a ewentualne wzrosty stawek będą wynikały przede wszystkim z czynników sezonowych oraz zmian kursów walut.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zapobieganie biegunkom u prosiąt

-Krajowe białko na polu i w korycie

-Mineralne dla loch prośnych

-Sposoby na zapachy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2021

Hoduj z głową bydło:

-Co czeka rynek mleka

-Zmodernizowany opas

-Bydło na lekkie gleby

-Jak zasuszać krowy ?

-O laktację trzeba zadbać

 

PRENUMERATA

 

KONGRES EKMA 2021