Ograniczenie sortowania TMR-u, czyli Constant Feeding w praktyce
Lepsze wykorzystanie paszy, stabilna wydajność mleka i poprawa jego parametrów to tylko niektóre z efektów wdrożenia programu Constant Feeding.
Od kilkunastu miesięcy Agrifirm Polska prowadzi cykl praktycznych spotkań z rolnikami w ramach programu Constant Feeding, promującego jednorodne mieszanie paszy TMR.

Skup mleka w maju wyższy niż w kwietniu
Jedno z ostatnich spotkań odbyło się w czerwcu w gospodarstwie Bartosza Nowickiego w Gorzykowie (woj. wielkopolskie).
Co to jest Constant Feeding?
Constant Feeding to nowe podejście do przygotowywania TMR-u, które ogranicza sortowanie składników przez krowy. Dzięki temu poprawia się strawność i wykorzystanie paszy, a to bezpośrednio przekłada się na wydajność mleczną i zdrowie stada.
– To częsty problem, krowy wybierają pasze treściwe, zwłaszcza w stadach o wysokiej wydajności. Dlatego uczymy hodowców, jak osiągnąć maksymalną jednorodność dawki pokarmowej – wyjaśnia Marcin Kryger, regionalny kierownik sprzedaży Agrifirm Polska.
Odpowiednia struktura TMR-u
Aby zapobiec sortowaniu paszy, w programie najpierw zamacza się pasze treściwe i dodatki, a następnie miesza z kiszonkami. To sprawia, że składniki łączą się lepiej, a krowy nie są w stanie wybierać ulubionych elementów.
Do korzyści z wdrożenia tej metody przedstawiciele firmy zaliczają:

Cena mleka w maju w Unii Europejskiej i w Polsce
- poprawę konsystencji odchodów;
- ograniczenie biegunek;
- wzrost lub stabilizację wydajności mleka;
- lepsze parametry mleka – tłuszcz i białko;
- mniejsze straty paszy, szczególnie latem.
Praktyka zamiast teorii
Program Constant Feeding cechuje się praktycznym podejściem. Spotkania odbywają się bezpośrednio w gospodarstwach, gdzie można zobaczyć efekty wdrożeń na żywo.
– Zależy nam na bezpośrednim kontakcie z hodowcami. Takie spotkania ułatwiają wymianę doświadczeń i budowanie zaufania – podkreśla Marcin Kryger.
W spotkaniach bierze udział zwykle od 20 do 30 osób. Duże zainteresowanie obserwuje się zwłaszcza pod koniec roku, po zbiorach kukurydzy. Jednak nawet w sezonie letnim frekwencja utrzymuje się na dobrym poziomie.
Agrifirm Polska zapowiada kontynuację spotkań w kolejnych miesiącach 2025 roku. Hodowcy zainteresowani udziałem mogą kontaktować się z lokalnymi doradcami firmy.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)