Jest rozporządzenie ministra w sprawie WWA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
25-12-2014,19:55 Aktualizacja: 16-01-2015,14:03
A A A

19 grudnia w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej opublikowane zostało pod pozycją 1845 rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych.

Chodzi o odniesienie do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).

Rozporządzenie weszło w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia, tj. w dniu 20 grudnia. Link: http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2014/1845

Przedmiotowe rozporządzenie wdraża przepisy rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 1327/2014 z dnia 12 grudnia 2014 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsie wędzonym tradycyjnie i produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie oraz w rybach i produktach rybołówstwa wędzonych tradycyjnie (Dz. Urz. UE L 358 z 13.12.2014, str. 13).

Polski akt prawny reguluje m.in. zasady dotyczące informowania powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze korzystania z odstępstwa w odniesieniu do limitów WWA dla produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie.

Od dnia wejścia w życie krajowego rozporządzenia produkty mięsne, do których będą mieć zastosowanie wyższe limity WWA, podlegają odrębnemu znakowaniu oraz mogą być umieszczane wyłącznie na rynku krajowym.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu