Nadchodzące wydarzenia

XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem 2020

Data rozpoczęcia: 2020-03-30
Data zakończenia: 2020-04-02
Miejscowość: Zakopne
Organizator: Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Województwo: małopolskie
Ulica i numer: Seweryna Goszczyńskiego 24

Z powodu zagrożenia rozprzestrzeniającym się w Europie wirusem SARS-CoV-2 decyzją Kolegium Rektorskiego z 5 marca 2020 r. odwołane zostały najbliższe wydarzenia organizowane na Uniwersytecie Rolniczym, w tym zaplanowaną na 30.03-2.04.2020 Szkołę Zimową Hodowców Bydła


Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie organizuje 30 marca – 2 kwietnia 2020 roku XXVIII Szkołę Zimową Hodowców Bydła, która odbędzie się w Zakopanem w Ośrodku Konferencyjno-Wczasowym Bel-Ami (ul. Seweryna Goszczyńskiego 24).

PROGRAM:

Poniedziałek (30.03.2020)

8.00-9.00 – Śniadanie

13.00-14.00 – Obiad

14.00-16.00 – Rejestracja uczestników Szkoły Zimowej 

16.00-16.15 – Otwarcie XXVIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła

Referaty plenarne:

16.15-16.45  –  Referat  przedstawiciela  Ministerstwa Rolnictwa  i  Rozwoju Wsi na temat związany z problematyką Szkoły (planowany)

16.45-17.15  – Środowiskowe  uwarunkowania  rozwoju rolnictwa w Polsce -  dr  Konrad  Prandecki  (Przewodniczący  Komitetu  Prognoz „Polska  2000  Plus”  PAN) 

17.15-18.30 – Dyskusja

19.00 – Kolacja powitalna

Wtorek (31.03.2020)

8.00-9.00 – Śniadanie

13.00-14.00 – Obiad

Sesja  I  –  Genetyczne  aspekty  zrównoważonej  intensyfikacji  użytkowania bydła mlecznego (cz. 1)- Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Wojciech Jagusiak (UR w Krakowie);  dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ-PIB (IZ-PIB w Balicach)

14.00-14.30   –  Ocena wartości  hodowlanej  bydła  rasy  polskiej  holsztyńsko-fryzyjskiej  pod względem cech zdolności udojowej –  mgr  inż. Bartosz  Szymik  (IZ-PIB  w  Balicach);  prof.  dr  hab. Wojciech  Jagusiak  (UR  w  Krakowie,  IZ-PIB  w  Balicach)

14.30-15.00    –  Analiza  fenotypowa  i  genetyczna  przebiegu  ocieleń  i śmiertelności cieląt w polskiej populacji bydła holsztyńsko-fryzyjskiego –    mgr    Małgorzata    Morek-Kopeć    (UR    w    Krakowie);  prof. dr hab. Wojciech Jagusiak (UR w Krakowie, IZ-PIB w Balicach)

15.00-16.00 – Dyskusja

16.00-16.15 – Przerwa kawowa

Sesja  II:  Genetyczne  aspekty  zrównoważonej  intensyfikacji  użytkowania bydła mlecznego (cz. 2) Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zbigniew Sobek (UP w Poznaniu);  dr n. wet. Jarosław Jędraszczyk (MCB Sp. z o.o. w Krasnem)

16.15-16.30  –  Nowe  cechy  w  doskonaleniu  zdrowotności krów mlecznych na bazie wyników korekcji racic –  dr  inż.  Katarzyna  Rzewuska  (UP  w  Poznaniu,  Centrum  Genetyczne  PFHBiPM) 

16.30-17.00 –  Indeks  Ekonomiczny  -  nowe  narzędzie  selekcyjne dla hodowców bydła i producentów mleka –  dr  inż.  Katarzyna  Rzewuska  (UP  w  Poznaniu,  Centrum  Genetyczne  PFHBiPM) 

17.00-18.15 – Dyskusja

18.30 – Kolacja

 godz. 19.30 – Posiedzenie Prezydium Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła – przewodniczy Prezydent Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła  prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk

godz. 20.00 – Posiedzenie plenarne Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła  – przewodniczy Prezydent Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła  prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk

Środa (1.04.2020)

8.00-9.00 – Śniadanie

13.00-14.00 – Obiad

Sesja III: Ekonomiczne i środowiskowe aspekty zrównoważonej produkcji mleka i wołowiny Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk (UP w Lublinie);  prof. dr hab. Henryk Runowski (SGGW w Warszawie)

14.00-14.20  – Ekonomiczne i środowiskowe wyzwania w chowie bydła –  prof.  dr  hab.  Henryk  Runowski  (SGGW  w  Warszawie)

14.20-14.35   –  Chów bydła  w  Polsce  w świetle  danych  statystycznych  –  wybrane  kwestie gospodarcze i środowiskowe –  dr  Wioletta  Wrzaszcz  (IERiGŻ-PIB  w  Warszawie)

14.35-14.55   –  Emisja  gazów cieplarnianych w użytkowaniu bydła (temat roboczy) –  dr  hab.  Marcin  Pszczoła  (UP  w  Poznaniu)

14.55-15.20  –  Zrównoważona  produkcja  mleka  w  gospodarstwie Sano Agrar Institut–  dr  Ryszard  Kujawiak  (Sano  -  Nowoczesne Żywienie  Zwierząt  Sp.  z  o.o.)

15.20-15.40 – Strategia „Polska Wołowina 2022” - platforma ds. zrównoważonej wołowiny – (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego)

15.40-16.20 – Dyskusja

16.20-16.35 – Przerwa kawowa

Sesja IV: Społeczne aspekty zrównoważonej produkcji mleka i wołowiny Przewodniczący sesji: dr hab. Krzysztof Słoniewski (PFHBiPM);  prof. dr hab. Joanna Makulska (UR w Krakowie)

16.35-16.55  – Społeczne  uwarunkowania  użytkowania  zwierząt  w  kontekście  produkcji mleka i wołowiny –  dr  hab.  Krzysztof  Adamczyk,  prof.  UR (UR  w  Krakowie) 

15.55-17.25  – Karne aspekty relacji człowiek-zwierzę-środowisko – dr Paweł Czarnecki (UJ w Krakowie)

17.25-18.25 – Dyskusja 

18.30 – Kolacja

Czwartek (2.04.2020)

8.00-9.00 – Śniadanie

9.15-10.00 – Wystąpienia firm komercyjnych

Sesja V: Innowacyjne rozwiązania w efektywnej i zrównoważonej produkcji mleka i mięsa wołowego (cz. 1) Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zenon Nogalski (UW-M w Olsztynie); dr hab. Andrzej Węglarz, prof. UR (UR w Krakowie)

10.00-10.20 – Wykorzystanie  systemów  komputerowych  do  gromadzenia  i  przetwarzania  danych  zootechnicznych  i  finansowych  w  wielkotowarowej  fermie  bydła mlecznego na przykładzie Top Farms Głubczyce – Łukasz Trojak (Top Farms Głubczyce Sp. z o.o.)

10.20-10.40 –  Stado.pl  - aplikacja wspomagająca codzienną pracę przy hodowli bydła –  Paweł  Pawlaczyk  (Farm  Innovations  Sp. z  o.o.) 

10.40-11.00  – Technologia blockchain w produkcji wołowiny –    Józef    Skarżyński    (Federacja    Grup    i    Producentów WOŁOWINA  POLSKA),  Andrzej  Soboczyński  (Allflex  Polska  Sp.  z o.o.) i in.

11.00-11.30 – Dyskusja

11.30-11.40 – Przerwa kawowa

Sesja  VI:  Innowacyjne  rozwiązania  w  efektywnej  i  zrównoważonej  produkcji mleka i mięsa wołowego (cz. 2) Przewodniczący sesji: dr hab. Beata Sitkowska (UT-P w Bydgoszczy); dr inż. Andrzej Kaczor (IZ-PIB w Balicach); 

11.40-12.00 – Robotyzacja doju – wybór z przyszłością? – Witold Glapa (Przedsiębiorstwo Rolne Długie Stare Sp. z o.o.)

12.00-12.20 – Działania agroekologiczne na fermie bydła mlecznego - symulacyjna gra komputerowa –  prof.  dr  hab.  Joanna  Makulska  i  zespół  projektu  SEGAE  (UR  w Krakowie)

12.20-12.40 – Dyskusja

12.40 –Zakończenie XXVIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła

13.00 – Obiad pożegnalny

[PROGRAM]

Formularz zgłoszeniowy oraz więcej o konferencji znajduje się na stronie szkolazimowa.ur.krakow.pl

KOMUNIKAT I

 

Książki warte polecenia:

Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem

Sygnały racic