Nadchodzące wydarzenia

Konferencja z cyklu Nauka – Praktyce Szkoła Żywienia Krów pt. „Rozród krów mlecznych- jak wiele zależy od żywienia?” w Krakowie 2020

Data rozpoczęcia: 2020-09-10
Data zakończenia: 2020-09-10
Miejscowość: Kraków
Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Województwo: małopolskie
Ulica i numer: Al. Mickiewicza 24/28

UWAGA! Konferencja przeniesiona na 18 marca 2021 roku.
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa zaprasza 10 września 2020 roku na konferencję z cyklu Nauka – Praktyce pt. „Rozród krów mlecznych- jak wiele zależy od żywienia?”, która odbędzie się w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Konferencja skierowana jest do hodowców, praktyków, doradców żywieniowych, zootechników a także lekarzy i techników weterynarii. Wśród wykładowców znajdą się specjaliści z Belgii, Izraela, USA oraz Polski.

PROGRAM:

9.00 – 10.00 Rejestracja

10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji - Zygmunt M. Kowalski

10.15 – 11.15 Dlaczego znacznie trudniej zacielić wysoko wydajną krowę mleczną? Why is it more difficult to get high yielding dairy cows pregnant? - Geert Opsomer (Belgia/Belgium) (Sponsor: Elanco)

11.15 – 12.15 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od pobrania białka i aminokwasów? Reproduction of dairy cows – how much depends on protein and AA intake? - Phil Cardoso (USA) (Sponsor: Kemin)

12.15 – 12.45 Przerwa kawowa Coffee break

12.45 – 13.00 Jakie są konsekwencje ketozy dla rozrodu krów mlecznych? What are the consequences of ketosis for dairy cow reproduction? - Zygmunt M. Kowalski, Marta Sabatowicz (Polska/Poland)

13.00 – 14.00 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od okresu przejściowego? Reproduction of dairy cows – how much depends on the transition period? - Robert J. Van Saun (USA) (Sponsor: Josera)

14.00 – 15.00 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od pobrania tłuszczu i kwasów tłuszczowych? Reproduction of dairy cows – how much influenced by fat or specific fatty acids intake? - Uzi Moallem (Izrael/Israel) (Sponsor: Wawasan Agrolipids)

15.00 – 15.15 Podsumowanie, Concluding remarks - Zygmunt M. Kowalski

15.15 – 16.30 Lunch

Dodatkowe informacje:

  • Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków, mgr inż. Marta Sabatowicz, e-mail , tel. 12 662 40 84, 12 662 40 75, 609 441 686, 12 633 33 07

 

Formularz rejestracyjny, terminy , koszt uczestnictwa oraz więcej informacji o konferencji znajduje się na stronie whibz.urk.edu.pl

KOMUNIKAT I

Książki warte polecenia:

Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem

Sygnały racic