Z barwnikiem to już nie "wiejska". Inspekcja sprawdziła kiełbasy i czerwone mięso

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
15-07-2023,7:00 Aktualizacja: 14-07-2023,23:24
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przedstawiła wyniki przeprowadzonych w I kwartale br. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, którymi objęto 57 producentów.

Inspektorzy sprawdzali jakość handlową mięsa (wieprzowiny i wołowiny) oraz przetworów mięsnych (kiełbas i pasztetów) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta (z uwzględnieniem identyfikacji gatunkowej surowca). Ogółem nieprawidłowości stwierdzono w 22 podmiotach (38,6 proc.), a najwięcej zastrzeżeń wzbudziło znakowanie produktów.

Organoleptycznie w porządku

No bo na przykład w kwestii cech organoleptycznych nieprawidłowości nie stwierdzono. A skontrolowano pod tym kątem 99 partii o łącznej masie 41,3 t.

ijhars, kontrola, jakość, mięso, drób, wyniki

Mięso drobiowe pod lupą. Inspekcja podała wyniki kontroli jakości

Kontrole mięsa drobiowego na etapie produkcji przeprowadziła na terenie całego kraju Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) w I kwartale br. Teraz przedstawia ich wyniki. Jak podkreśla w raporcie, celem kontroli...

Natomiast pod względem parametrów fizykochemicznych przeprowadzone badania laboratoryjne 100 partii o łącznej masie 47,8 t ujawniły niezgodności w 12 proc. z nich (w tym w 22,9 proc. partii sprawdzanych przetworów mięsnych i 1,9 proc. samego mięsa). Kontrolerzy wytykali obecność niedozwolonych (fosforanów) lub niedeklarowanych surowców (innego surowca mięsnego, karagenów, skrobi) - w 6 partiach i niezgodnej z deklaracją wartości odżywczej - w 6 partiach.

„Wiejska” z barwnikiem

W zakresie wspomnianego znakowania sprawdzono 138 partii o łącznej masie 56,5 t. Zakwestionowano oznakowanie 33 partii (23,9 proc. skontrolowanych, w tym 31,3 proc. przetworów mięsnych i 12,7 proc. mięsa). Wykryte nieprawidłowości to w ocenie IJHAR-S przede wszystkim:

- niewłaściwa („surowe mięso” zamiast „świeże mięso”) lub niepełna nazwa wyrobu gotowego lub składnika (brak: gatunku zwierzęcia, procesów technologicznych, stopnia rozdrobnienia),

- niewłaściwie podany wykaz składników, np. brak wyszczególnienia wszystkich składników (w tym składników składnika złożonego), wymienienie składnika nieużytego w procesie produkcji, brak wyróżnienia alergenów,

- niewłaściwie podana informacja o wartości odżywczej,

- nieczytelne oznakowanie poprzez zastosowanie skrótów i zbyt małą czcionkę,

- niewłaściwie podany termin przydatności do spożycia,

pip, inspekcja pracy, wypadki, ubojnie, masarnie, produkcja mięsa

PIP: w ubojniach i przetwórniach mięsa wypadku związane są m.in. z nieprawidłową eksploatacją parku maszynowego

Przeprowadzone kontrole w ubojniach i zakładach przetwórstwa mięsa wskazują, że wypadki związane są z nieprawidłową eksploatacją parku maszynowego oraz organizacją stanowisk pracy - poinformował dyrektor Departamentu Nadzoru i Kontroli w...

- stosowanie nazwy nieadekwatnej do składu produktu („wiejska” i „a’la wiejska” dla kiełbasy zawierającej barwnik).

Konsekwencje finansowe i prawne

Ponadto skontrolowano 5 produktów oznakowanych jako „Produkt polski”. I ze względu na nieprawidłowości w zakresie znakowania zakwestionowano 3 partie.

Natomiast - co istotne - we wszystkich kontrolowanych podmiotach warunki składowania i przechowywania wyrobów zapewniały zachowanie właściwej jakości handlowej.

„W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHAR-S wydali 15 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 48 650 zł, na osoby odpowiedzialne nałożono 4 mandaty karne na łączną kwotę 800 zł. Wszczęto 2 postępowania administracyjne oraz wydano 16 zaleceń pokontrolnych” – wylicza Inspekcja.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu