Rolniczy samorząd promuje białą kiełbasą parzoną z unijnym oznaczeniem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-11-2017,8:50 Aktualizacja: 02-11-2017,9:05
A A A

360 tys. zł wydała Krajowa Rada Izb Rolniczych na promocję białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej, która uzyskała w lipcu unijne oznaczenie geograficzne - poinformował Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Pieniądze pochodziły z funduszu promocji mięsa wieprzowego, który powstaje ze środków wpłacanych przy sprzedaży tuczników od producentów rolnych. Izby pomagały w uzyskaniu unijnego certyfikatu jakości i zajęły się promocją tego wyrobu w formie m.in. degustacji robionej przy okazji różnych wydarzeń oraz akcji informującej o produkcie.

kiełbasa biała parzona wielkopolska, mięso, Komisja Europejska, żywność

Kiełbasa biała parzona wielkopolska chronionym produktem

Komisja Europejska zatwierdziła w piątek wpisanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów. "Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w...

Akcja prowadzona była od maja-czerwca i właśnie się kończy. Starania o uzyskanie certyfikatu UE dla kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej rozpoczęły się z inicjatywy członków Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy w 2014 r. Procedura rejestracji trwała w UE od 2015 r.

Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale ta parzona jest charakterystyczna dla Wielkopolski. Jest wyrabiana z niepeklowanego mięsa, szara na przekroju, bo nie zawiera konserwantów, z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku oraz majeranku. Kiełbasa wytwarzana jest w naturalnej osłonce, a po przekrojeniu nie wypuszcza prawie wody.

Jak zauważył Szmulewicz, wizualnie kiełbasa może się nie różnić od innych białych, dlatego kupując wyrób trzeba kierować się unijnym oznaczeniem i jeżeli konsument spróbuje jej raz, to na pewno będzie kupował ją nadal. Dodał, że obecnie kiełbasę z unijnym certyfikatem mogą produkować dwa zakłady.

Prezes zwrócił uwagę, że ponadto biała kiełbasa parzona wielkopolska może być sprzedawana na rynkach zagranicznych jako oryginalny polski produkt, którego nie może podrobić inna firma.

Obecnie w Unii zarejestrowanych jest 39 polskich produktów regionalnych, m.in. są to sery, miody, kiełbasy, wyroby cukiernicze, owoce. Jako pierwsza unijną rejestrację uzyskała bryndza podhalańska.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu