Kiełbasa biała parzona wielkopolska chronionym produktem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-07-2017,8:00 Aktualizacja: 09-07-2017,9:42
A A A

Komisja Europejska zatwierdziła w piątek wpisanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.

"Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek" - podała Komisja Europejska.

Jej popularność - jak informuje KE - wzrosła w ostatnich latach i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. Może być podawana smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub grillowana. W Wielkopolsce kiełbasa biała parzona wielkopolska serwowana jest w żurku.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, warmia i mazury

Szynka wołowa i gofry na liście produktów tradycyjnych

Warmińska wędzona szynka wołowa i gofry pruskie zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Figuruje na niej już 29 regionalnych przysmaków z województwa warmińsko-mazurskiego. Warmińska wędzona szynka wołowa...
W UE produkty rolne o charakterystycznych cechach dla danego regionu Europy, wytwarzane w tradycyjny sposób podlegają specjalnej ochronie.

Wśród polskich produktów są m.in takie, jak kiełbasa lisiecka, miód kurpiowski czy ser koryciński.

W praktyce działa to w ten sposób, że nazwa produktu, który objęty został systemem oznaczeń geograficznych, nie może być używana przez producentów spoza danego regionu Europy.

Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu