Eksport serów coraz mniejszy. Polska traci najbardziej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-07-2015,13:40 Aktualizacja: 08-07-2015,14:33
A A A

W 2014 roku Unia Europejska sprzedała do krajów trzecich 727,4 tys. ton serów. Przez 12 miesięcy wysyłki spadły o 8 proc.

Komisja Europejska, która przedstawiła właśnie najnowsze dane na ten temat informuje, że negatywny trend utrzymał się również na początku bieżącego roku i do maja ze Wspólnoty wysłano do krajów trzecich niespełna 222,9 tys. ton serów, czyli o ok. 12,3 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

To przede wszystkim efekt znacznego spadku eksportu z Danii (27,1 proc.) i Polski (41,3 proc.). Strat tych nie zrekompensował większy wywóz z Holandii (1,6 proc.), Francji (4,0 proc.), Niemiec (3,4 proc.) i Włoch (4,1 proc.).

Import serów do Unii jest ponad 11,5 raza mniejszy niż eksport. Po 4 miesiącach br. był aż o 44 proc. poniżej zanotowanego w analogicznym czasie ubiegłego roku i osiągnął 19,1 tys. ton. Tradycyjnie sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch.

Rynek serów załamał się po wprowadzeniu w sierpniu 2014 roku embarga przez Rosję, która była bardzo ważnym odbiorcą tego produktu. Według danych Eurostat, do tego wielkiego kraju trafiało ok. 30 proc. unijnego eksportu poza ugrupowanie.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu