Uwaga na pozostałości acetamiprydu! Produkty rolne mogą nie zostać dopuszczone do sprzedaży
Ważny komunikat dotyczący obniżenia NDP/MRL (Najwyższe Dopuszczalne Poziomy Pozostałości Pestycydów) dla substancji czynnej acetamipryd – wydało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).
„Informujemy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29 stycznia 2025 r. (2025/158), od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa” – przekazuje MRiRW.
Dla tych upraw największe ryzyko
Jak podkreśla, na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia br. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).
Nie będą dopuszczone do sprzedaży
Resort rolnictwa ostrzega, że obniżenie NDP powoduje, iż plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych poniżej wartości (dla acetamiprydu), nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej, jak i w postaci mrożonek.
Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzone zmianie:
|
*- wskazuje granice oznaczalności.
Źródło: MRiRW
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś