Uwaga na pozostałości acetamiprydu! Produkty rolne mogą nie zostać dopuszczone do sprzedaży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
30-04-2025,9:10 Aktualizacja: 30-04-2025,9:24
A A A

Ważny komunikat dotyczący obniżenia NDP/MRL (Najwyższe Dopuszczalne Poziomy Pozostałości Pestycydów) dla substancji czynnej acetamipryd – wydało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).

„Informujemy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29 stycznia 2025 r. (2025/158), od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa” – przekazuje MRiRW.

Dla tych upraw największe ryzyko

Jak podkreśla, na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia br. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).

Nie będą dopuszczone do sprzedaży

Resort rolnictwa ostrzega, że obniżenie NDP powoduje, iż plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych poniżej wartości (dla acetamiprydu), nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej, jak i w postaci mrożonek.

Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzone zmianie:

Uprawa

Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg)

NDP/MRL

(mg/kg) po zmianie

Jabłoń i grusza

0,4

0,07

Czereśnia

1,5

0,8

Morela

0,8

0,08

Brzoskwinia

0,2

0,08

Porzeczki

2,0

0,01*

Agrest

2,0

0,7

Borówka wysoka

2,0

0,7

Malina

2,0

0,6

Winogrona

0,5

0,08

Sałata

1,5

0,01*

Pomidor

0,5

0,06

Ogórek

0,3

0,05

Kapusta głowiasta

0,4

0,03

Endywia

0,4

0,01*

Szpinak

0,6

0,01*

Boćwina

0,6

0,01*

 

*- wskazuje granice oznaczalności.

Źródło: MRiRW

Poleć
Udostępnij