Integrowana produkcja roślin: z czym zaczynamy?
Zielony ład i wchodząca w jego skład strategia „od pola do stołu” zakłada promowanie integrowanej produkcji. Warto zatem sobie postawić pytanie: z jakiego poziomu startujemy? Okazuje się, że z bardzo niskiego.
Z udostępnionych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) najnowszych danych wynika, że w latach 2013-2020 liczba wydanych certyfikatów w zasadzie się nie zmieniła (tabela 1). Powierzchnia upraw, na które udzielono certyfikacji uległa zmniejszeniu z 18,3 tys. ha do 17,3 tys. ha. Natomiast wielkość certyfikowanego plonu wzrosła z niecałych 583 tys. t do 595 tys. t.
Z uprawa rolniczych integrowaną produkcję stosuje się w uprawie ziemniaka, rzepaku, kukurydzy i pszenicy.
Tabela 1. Dane dotyczące Integrowanej Produkcji w latach 2013-2020
| 
				 Certyfikacja  | 
			
				 2013  | 
			
				 2014  | 
			
				 2015  | 
			
				 2016  | 
			
				 2017  | 
			
				 2018  | 
			
				 2019  | 
			
				 2020  | 
		
| 
				 Liczba wydanych certyfikatów (szt.)  | 
			
				 2898  | 
			
				 3178  | 
			
				 3137  | 
			
				 4207  | 
			
				 3628  | 
			
				 3876  | 
			
				 3325  | 
			
				 3027  | 
		
| 
				 Powierzchnia upraw, na które udzielono certyfikacji (ha)  | 
			
				 18317  | 
			
				 19380  | 
			
				 21254  | 
			
				 25768  | 
			
				 21525  | 
			
				 22119  | 
			
				 18710  | 
			
				 17320  | 
		
| 
				 Wielkość certyfikowanego plonu (t)  | 
			
				 583096  | 
			
				 583249  | 
			
				 711924  | 
			
				 844721  | 
			
				 645279  | 
			
				 792425  | 
			
				 525324  | 
			
				 595269  | 
		
Źródło: PIORiN 2021.
W roku 2020 najwięcej certyfikatów Integrowanej udzielono na produkcję owoców (2,3 tys. szt.) na 15,8 tys. ha i 545 tys. t (tabela 2). W przypadku warzyw było niecałe 190 certyfikatów na ok. 300 ha i blisko 32 tys. t. Dla upraw rolniczych przyznano poniżej pół tysiąca certyfikatów na 1,2 tys. ha i 18 tys. t.
Tabela 2. Certyfikacja IP w podziale na certyfikowane gatunki w 2020 r.
| 
				 Owoce  | 
			
				 Liczba wydanych certyfikatów (szt.)  | 
			
				 Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha)  | 
			
				 Wielkość certyfikowanego plonu (t)  | 
		
| 
				 Owoce  | 
			
				 2372  | 
			
				 15766  | 
			
				 545427  | 
		
| 
				 Warzywa  | 
			
				 189  | 
			
				 319  | 
			
				 31689  | 
		
| 
				 Uprawy rolnicze  | 
			
				 466  | 
			
				 1235  | 
			
				 18153  | 
		
Źródło: PIORiN 2021.
Wśród certyfikowanych owoców pierwsze miejsce zajmują jabłka, na które w 2020 r. wydano prawie 1,8 tys. certyfikatów, które dotyczyły 13,9 tys. ha i ponad pół miliona t (tabela 3).
Tabela 3. Certyfikacja IP owoców w 2020 r.
| 
				 Rośliny  | 
			
				 Liczba wydanych certyfikatów (szt.)  | 
			
				 Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha)  | 
			
				 Wielkość certyfikowanego plonu (t)  | 
		
| 
				 Jabłka  | 
			
				 1817  | 
			
				 13891  | 
			
				 523632  | 
		
| 
				 Gruszki  | 
			
				 105  | 
			
				 294  | 
			
				 8336  | 
		
| 
				 Porzeczki czarne i czerwone  | 
			
				 68  | 
			
				 373  | 
			
				 2497  | 
		
| 
				 Maliny  | 
			
				 20  | 
			
				 48  | 
			
				 694  | 
		
| 
				 Śliwki  | 
			
				 37  | 
			
				 49  | 
			
				 586  | 
		
| 
				 Brzoskwinie i morele  | 
			
				 7  | 
			
				 10  | 
			
				 91  | 
		
| 
				 Agrest  | 
			
				 11  | 
			
				 40  | 
			
				 297  | 
		
| 
				 Borówki wysokie  | 
			
				 104  | 
			
				 559  | 
			
				 3781  | 
		
| 
				 Wiśnie  | 
			
				 123  | 
			
				 341  | 
			
				 3653  | 
		
| 
				 Truskawki  | 
			
				 45  | 
			
				 107  | 
			
				 1613  | 
		
| 
				 Aronia  | 
			
				 9  | 
			
				 13  | 
			
				 92  | 
		
| 
				 Czereśnia  | 
			
				 26  | 
			
				 41  | 
			
				 153  | 
		
Źródło: PIORiN 2021.
Wśród warzyw pod względem liczby wydanych certyfikatów i powierzchni, na którą udzielono certyfikacji w 2020 roku pierwsze miejsce zajęła marchew, a wielkości certyfikowanego plonu – pomidory pod osłonami (tabela 4).
Tabela 4. Certyfikacja IP warzyw w 2020 r.
| 
				 Warzywa  | 
			
				 Liczba wydanych certyfikatów (szt.)  | 
			
				 Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha)  | 
			
				 Wielkość certyfikowanego plonu (t)  | 
		
| 
				 Pomidory pod osłonami  | 
			
				 22  | 
			
				 51  | 
			
				 20585  | 
		
| 
				 Pomidory gruntowe  | 
			
				 3  | 
			
				 8  | 
			
				 344  | 
		
| 
				 Buraki ćwikłowe  | 
			
				 26  | 
			
				 21  | 
			
				 1033  | 
		
| 
				 Marchew  | 
			
				 57  | 
			
				 85  | 
			
				 3858  | 
		
| 
				 Kapusta głowiasta  | 
			
				 14  | 
			
				 25  | 
			
				 1270  | 
		
| 
				 Kalafior  | 
			
				 8  | 
			
				 11  | 
			
				 272  | 
		
| 
				 Cebula  | 
			
				 11  | 
			
				 76  | 
			
				 2849  | 
		
| 
				 Papryka pod osłonami  | 
			
				 9  | 
			
				 14  | 
			
				 717  | 
		
| 
				 Sałata  | 
			
				 5  | 
			
				 2  | 
			
				 19  | 
		
| 
				 Ogórki gruntowe  | 
			
				 9  | 
			
				 5  | 
			
				 69  | 
		
| 
				 Ogórki pod osłonami  | 
			
				 9  | 
			
				 2  | 
			
				 363  | 
		
| 
				 Kapusta pekińska  | 
			
				 13  | 
			
				 8  | 
			
				 232  | 
		
| 
				 Szparagi  | 
			
				 1  | 
			
				 6  | 
			
				 36  | 
		
| 
				 Brokuł  | 
			
				 2  | 
			
				 4  | 
			
				 46  | 
		
Źródło: PIORiN 2021.
Wśród roślin rolniczych największą ilością certyfikatów i certyfikowaną powierzchnią charakteryzowała się pszenica, a najmniejszą rzepak (tabela 5). Natomiast pod względem wielkości plonu dominował ziemniak.
Tabela 5. Certyfikacja IP roślin rolniczych w 2020 r.
| 
				 Rośliny rolnicze  | 
			
				 Liczba wydanych certyfikatów (szt.)  | 
			
				 Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha)  | 
			
				 Wielkość certyfikowanego plonu (t)  | 
		
| 
				 Ziemniak  | 
			
				 49  | 
			
				 219  | 
			
				 9568  | 
		
| 
				 Rzepak  | 
			
				 31  | 
			
				 59  | 
			
				 151  | 
		
| 
				 Kukurydza  | 
			
				 122  | 
			
				 526  | 
			
				 6207  | 
		
| 
				 Pszenica  | 
			
				 264  | 
			
				 431  | 
			
				 2227  | 
		
Źródło: PIORiN 2021.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz