Czy wiesz, ile masz próchnicy w glebie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr hab. inż. Arkadiusz Artyszak | artyszak@apra.pl
24-07-2021,12:00 Aktualizacja: 23-07-2021,13:06
A A A

Zdecydowana większość rolników jeśli już po zbiorze zbóż czy rzepaku bada próbki gleby w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych, to wykonuje podstawowe badania: oznaczenie pH oraz zawartość przyswajalnego fosforu, potasu i magnezu. Zapomina o innym podstawowym badaniu - zawartości próchnicy.

Próchnica ma wielostronny korzystny wpływ na glebę: jej właściwości wodno-powietrzne, cieplne i strukturę gleby. Jest także źródłem składników pokarmowych dla roślin.

Określenie zawartości próchnicy wykonuje się metodą Tiurina. Koszt analizy jednej próbki + preparatyka wynosi 34,36 zł brutto (w tym podatek VAT 23 proc.). Nie trzeba go wykonywać co roku, wystarczy raz na 4 lata, bo zawartość próchnicy nie ulega tak szybkim zmianom. Przyjmując, że jedna próbka, podobnie jak w przypadku oznaczenia pH i zawartości podstawowych makroelementów, może maksymalnie reprezentować 4 ha, to w takim przypadku koszt badania wynosi 2,15 zł na 1 ha rocznie (34,36 zł : 4 ha : 4 lata). Nie ma wątpliwości, że każde gospodarstwo stać na taki wydatek.

Zawartości próchnicy wylicza się z zawartości węgla organicznego (Corg): zawartość próchnicy = zawartość Corg x 1,724.

W sprawozdaniu z okręgowej stacji chemiczno-rolniczej rolnik uzyskuje informację zarówno o zawartości Corg jak i substancji organicznej, która jest synonimem próchnicy. Wyniki podawane są proc. powietrznie suchej masy gleby (p.s.m.).

wapno, ściernisko, pole

Pamiętaj, po pierwsze wapnowanie!

Zbliżające się szybkimi krokami żniwa to doskonała okazja do przeprowadzenia wapnowania. Zawsze powtarzam, że zabieg ten powinien znajdować się na pierwszym miejscu wśród inwestycji w gospodarstwie. Jeśli ktoś go nie wykonuje, to nie...

Proces tworzenia próchnicy z materii organicznej jest skomplikowany i bardzo długi. W ciągu kilkunastu lat od wprowadzenia materii organicznej do gleby tworzy się próchnica aktywna. Natomiast po upływie tego czasu do 100 lat powstaje próchnica ustabilizowana. Dopiero po upływie  100 lat tworzy się próchnica trwała.

Proces mineralizacji czyli rozkładu próchnicy jest dużo bardziej dynamiczny i przy niewłaściwej agrotechnice można w ciągu bardzo krótkiego czasu doprowadzić do spadku jej zawartości. Natomiast jej odbudowa potrwa znacznie dłużej.

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu