W Unii Europejskiej kolejne spadki cen wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-01-2016,13:00 Aktualizacja: 12-01-2016,13:11
A A A

Ceny wieprzowiny w grudniu 2015 r. obniżyły się w 23 krajach Unii Europejskiej, a w czterech wzrosły. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny klasy E w tym okresie w UE wynosiła 126,16 euro za 100 kg.

Grudniowa cena wieprzowiny w UE była o 3,6 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 5,6 proc. niższa niż przed rokiem. Jednocześnie cena ta była najniższa od 2003 r., kiedy to za mięso wieprzowe średnio płacono 114,23 euro za 100 kg – informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, przechowywanie mięsa, dopłaty arr

Przechowywanie mięsa wieprzowego z dopłatą. ARR przyjmuje wnioski

Agencja Rynku Rolnego przyjmuje już od przedsiębiorców wnioski o unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Jak poinformowała w piątek, od 4 stycznia zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu firm, opiewające w sumie na 1593...

Największą dynamikę spadku cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano w Rumunii o 11,9 proc., we Włoszech o 9,4 proc., w Portugalii o 5,9 proc., we Francji o 5,5 proc., na Słowacji o 5,3 proc., Łotwie o 5,2 proc., Cyprze o 4,9 proc., w Hiszpanii o 4,9 proc., na Węgrzech 4,8 proc., w Wielkiej Brytanii o 4,4 proc., Estonii  o 4,3 proc., Czechach o 4,2 proc., Chorwacji o 3,9 proc., Danii o 3,9 proc., Luksemburgu o 3,6 proc., Austrii o 3,4 proc., Belgii o 3,2 proc., Niemczech o 3 proc., Bułgarii o 2,8 proc., Holandii o 2,6 proc., na Litwie o 1,9 proc oraz w Polsce o 1,3 proc.

Natomiast w Słowenii, Szwecji, Finlandii oraz w Grecji odnotowano największe miesięczne tempo wzrostu cen.

Polska średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w grudniu 2015 r. wyniosła 120,48 euro za 100 kg i była najniższa od początku roku oraz o 4,5 proc. niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej UE.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu