To będzie trudny rok dla producentów trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-01-2017,17:55 Aktualizacja: 25-01-2017,10:53
A A A
Producenci i hodowcy trzody chlewnej z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF) są zachęcani do zmiany profilu swoich gospodarstw. W nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich przewidziano nawet specjalne dopłaty dla chętnych - informuje radiowa Jedynka.
 
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce od kilku lat maleje. Wynika to z niskich cen skupu, które blokują dalszy rozwój produkcji.
 
̶- Jak duży jest ten spadek, nie wiadomo dokładnie, w notatkach sygnalnych GUS mówi się o kilkunastoprocentowym, ale ostatnie korekty mówią o spadku w czerwcu o 9 procent - w radiowej Jedynce mówiła Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 
cena wieprzowiny, trzoda chlewna,

Rynek trzody chlewnej wraca do równowagi

Ceny wieprzowiny w wielu krajach Unii Europejskiej na początku trzeciego tygodnia spadały. Obecnie sytuacja na niemieckim rynku ustabilizowała się, co wpłynie na ceny w pozostałych krajach Wspólnoty.   W Niemczech jeszcze na początku...
Specjalistka zaznaczyła, że obecnie pogłowie świń w Polsce wynosi 10,865 mln sztuk.
 
Zwróciła również uwagę, że duży eksport wieprzowiny z Polski jest pochodną importu do naszego kraju prosiąt.  Jak wyjaśnia importujemy około 5 mln prosiąt i warchlaków z Unii Europejskiej.
 
Zdaniem ekspertki pogłowie trzody chlewnej w Polsce zwiększy się pod warunkiem wzrostu koncentracji produkcji. 
 
Z kolei w jej opinii czynnikiem utrudniającym wzrost eksportu jest brak przyrostu konsumpcji tego mięsa w Europie oraz zmniejszenie wywozu tego surowca do Chin.
 
̶- Coraz więcej osób nie je tego mięsa, można też prognozować, że w 2017 r. spadnie eksport wieprzowiny do Chin z powodu wzrostu jej produkcji w tym kraju - mówiła Zawadzka.
 
Jednak Chińczycy bogacą się, a ich populacja stale rośnie więc zapotrzebowanie na to mięso również powinno wzrosnąć.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu