Rosyjski sektor wieprzowiny staje się samowystarczalny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-08-2016,8:20 Aktualizacja: 01-08-2016,8:57
A A A

Produkcja trzody chlewnej w Rosji wzrasta. Obecnie kraj ten osiągnął samowystarczalność w sektorze wieprzowiny już w 90 – 95 proc.

Rosyjski sektor wieprzowiny wciąż się rozwija i dalej planowane jest powstawanie nowych ferm trzody chlewnej. W momencie osiągnięcia samowystarczalności w tym sektorze nastąpi presja na obniżenie ceny żywca. Spowoduje to stopniowe wypadanie z biznesu producentów nieefektywnych, w których miejsce wejdą nowoczesne wydajne firmy nastawione na rozwój – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

wieprzowina, trzoda chlewna, chiny, produkcja świń

Produkcja wieprzowiny na świecie. Jakie czekają ją perspektywy?

Produkcja świń w Chinach będzie odbudowywana a import wieprzowiny utrzyma się tam na poziomie 1-3 proc. własnej konsumpcji. USA w ciągu najbliższych lat może stać się liderem światowej produkcji, a UE będzie szukała kolejnych rynków zbytu....

Wśród nieefektywnych zakładów są fermy z minionej epoki Związku Radzieckiego, które nie były modernizowane oraz nowe obiekty, których budowa pochłonęła duże pieniądze.

Rosyjscy producenci, aby utrzymać rentowność, domagają się wprowadzenia zakazu budowy nowych ferm oraz otworzenia nowych rynków eksportowych głównie do Azji.

Domaganie się wstrzymania budowy nowych ferm oznacza wsparcie dla nieefektywnych producentów, którzy nie są w stanie konkurować na światowych rynkach. Stare fermy posiadają kiepskie zarządzanie, niski status zdrowotny, nie stosują zasad bioasekuracji, a ich koszty produkcji są zbyt wysokie. Wspieranie takich ferm jest działaniem odwrotnym w stosunku do wymagań eksportu.

Obecnie cena tuczników w Rosji wynosi 103 rubli za kg wagi żywej, to około 6,05 zł za kg. Oznacza to, że efektywni producenci osiągają zysk 40 - 60 dolarów na tuczniku, czyli 157-236 zł. Natomiast średnie koszty produkcji głównych eksporterów wynoszą ok. 67 rubli za kg żywca (3,93 zł za kg).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu