Produkcja zwierzęca zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-08-2022,15:25 Aktualizacja: 31-07-2022,17:08
A A A

Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym występującym głównie w nim witamin z grupy B.

"Jednak mimo tak istotnej roli mięsa w globalnym bezpieczeństwie żywnościowym wiele pseudoekologicznych instytucji, posługując się fałszywymi danymi wskazuje, że pasze, którymi karmi się zwierzęta gospodarskie mogłyby się przysłużyć ludziom w większym stopniu niż uzyskane mięso" czytamy w komunikacie wydanym przez #HodowcyRazem.

Organizacje tworzące inicjatywę #HodowcyRazem podkreślają, że ludzi na świecie wciąż przybywa. Według najnowszych danych ONZ szacuje się, że w listopadzie bieżącego roku ich liczba wzrośnie do 8 miliardów, a w 2080 roku niemal do 10,5 mld.

Krajowy Plan Strategiczny, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, dobrostan zwierząt, ekoschematy

Plan Strategiczny uzgodniony. Więcej pieniędzy na dobrostan zwierząt

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 15 lipca przekazało do akceptacji Komisji Europejskiej projekt Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. - Wiele na to wskazuje, że polski KPS będzie uzgodniony w...

Ile zboża jedzą zwierzęta?

Najczęściej spotykane i rozpowszechniane informacje mówią o ilości zbóż potrzebnych do wyprodukowania 1 kg mięsa. W internetowej dyskusji dotyczącej produkcji 1 kilograma wołowiny przewijają się wartości 6, 10 lub nawet 20 kilogramów.

"Według publikacji jednego z najlepszych światowych wydawnictw naukowych tj. grupy Elsevier, do produkcji jednego kilograma mięsa bez kości potrzeba średnio 3 kilogramów zbóż" czytamy w komunikacie wydanym przez #HodowcyRazem.

W produkcji brojlera zużycie paszy wynosi 1,45 kg/kg przyrostu, a tuczników 2,5 kg/kg przyrostu. W żywieniu bydła stosuje się pasze gospodarskie, głównie objętościowe z dodatkiem mieszanek treściwych w ilości ok. 2,5 kg.

Wydawnictwo Elsevier, na którą powołuje się inicjatywa #HodowcyRazem informuje, że aż 86% składu paszy przeznaczonej dla zwierząt stanowią produkty, które nie nadają się do spożycia przez ludzi.

#HodowcyRazem, trzoda chlewna, maciory, lochy, trzoda chlewna, dobrostan świń, jarzma, klatki, prosięta, świnie, ASF

Manipulacje w raporcie o końcu epoki klatkowej

Inicjatywa #HodowcyRazem zrzeszająca hodowców i producentów wielu gatunków zwierząt gospodarskich zapoznała się z polską wersją raportu "Koniec epoki klatkowej". W swoim komunikacie odniosła się do tej publikacji....

"Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w wyniku zmieniających się potrzeb, głównie krajów rozwijających się oraz rosnącej liczby ludności na świecie musimy podnieść produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego aż o 70% do 2050 roku" czytamy w komunikacie wydanym przez #HodowcyRazem.

Specjaliści od wielu lat pracują nad poprawą jakości pasz dla zwierząt dobierając takie rośliny, które nie mogą się same bezpośrednio przyczynić do walki z głodem na świecie.

Liczba niedożywionych ludzi przekracza obecnie 800 milionów. Zdaniem organizacji reprezentujących producentów zwierząt, odejście od ich chowu i hodowli może tylko pogłębić ten problem.

"W kontrze do tego przedstawiane są argumenty środowisk wegańskich, które najczęściej z niewiedzy, a czasami napędzane komercyjnym interesem przedsiębiorstw specjalizujących się w tzw. "ekologicznej" żywności (pseudomleko z soi, pseudopaszteciki mięsne z oleju palmowego i tłuszczy utwardzalnych etc.) przedstawiają popularne argumenty nie mające pokrycia w dowodach naukowych" podsumowuje inicjatywa #HodowcyRazem.

Kominukat inicjatywy #HodowcyRazem znajdziesz TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2022

Hoduj z głową świnie:

-Apelują do ministra

-Co na start tuczu?

-Będzie więcej ognisk ASF?

-Dezynfekcja na sucho

-Co się dzieje w branży?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2022

Hoduj z głową bydło:

-Delikatne jersyki

-Zysk z mleka i z pierwiastek

-Odmiana ma znaczenie

-Dba o rozród i szybki postęp

-Niedoceniona słoma

 

PRENUMERATA