Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 19 pasujących wyników.
Od dwóch lat opasają bydło na sucho
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości...
więcejNajlepszy producent bydła mięsnego. Lista kandydatów otwarta
Trwa rejestracja kandydatów do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2022. Zgłoszenia można nadsyłać do 14 listopada w oparciu o formularz rejestracyjny udostępniony...
więcejOpas bydła zaczyna od mleka pełnego
Producent skupuje byczki i jałówki głównie rasy hf. Opasa je do masy około 700 kg, a w początkowym okresie odchowu stosuje mleko pełne. Andrzej Kubacki z Ciełuchowa w woj....
więcejWybrano liderów w produkcji bydła mięsnego
Do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2021 zakwalifikowano do finału łącznie 16 uczestników. Spośród nich kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców w...
więcejHoduje limousine, jeździ na wystawy i wygrywa
Produkuje materiał hodowlany oraz opasy na bazie mamek rasy limousine. Jest stałym bywalcem wystaw krajowych i regionalnych, gdzie jego zwierzęta zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia. ...
więcejWyspecjalizował się w opasie bydła
Rolnik kupuje cielęta oraz odsadki i opasa je do wagi ciężkiej. Zwierzęta są sprzedawane średnio co 3 miesiące w partiach po 17 sztuk. Marek Kozłowski z Chwałkowa Kościelnego w woj....
więcejKoronawirus niszczy rynek wołowiny. Potrzebna interwencja
Epidemia koronawirusa wywołała utrudnienia w handlu, w tym w eksporcie mięsa wołowego. Zwiększona podaż wołowiny przełożyła się na duże spadki jej ceny. Polscy producenci mięsa wołowego...
więcejCena żywca wołowego spada
Koronawirus wywołał wyraźne problemy z eksportem żywności, w tym mięsa wołowego. Trudna sytuacja spowodowała, że ceny żywca w ciągu tygodnia spadły niemal o 3%. Ceny zakupu żywca wołowego w...
więcejOpasa rasę simental. To jego specjalność
Bydło simental pochodzi ze Szwajcarii i zalicza się do najstarszych ras europejskich. Charakteryzuje się dobrym wykorzystaniem paszy oraz wysoką zdolnością opasową i wydajnością rzeźną dlatego...
więcejKrzyżują rasy mięsne, a ich potomstwo opasają
Spółka Proagra posiada 1100 sztuk bydła różnych ras mięsnych, w tym między innymi 100 sztuk limousin, 50 angus, 30 welsh black, 30 charolaise, a także mieszańce międzyrasowe. Zwierzęta...
więcejSkupuje młodzież i ją opasa
Opasem bydła zajmuje się od 2008 r. W dwóch oborach utrzymuje łącznie 330 zwierząt, które żywi TMR-em i sprzedaje we wadze 700-800 kg. Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice...
więcejWołowina powinna być powtarzalna i mieć wysoką jakość
Polska Wołowina 2022, to hasło przewodnie IV Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się 30 listopada i 1 grudnia w Nadarzynie koło Warszawy. Zebrani goście dyskutowali miedzy innymi o...
więcejOpasa bydło perfekcyjnie
Wołowina produkowana w Polsce w dużej części charakteryzuje się niską jakością. Kolejne jej partie różnią się od siebie, co sprawia problem z przetwarzaniem tego mięsa. Sytuację tę postanowił...
więcejProdukcja opasów i jałówek hodowlanych to jego specjalność
Hodował bydło mleczne, które krzyżował z czystorasowym buhajem rasy limousine. Gdy opłacalność produkcji mleka spadła postanowił przebranżowić się i zaczął produkować materiał rzeźny i...
więcejOpasy w zamknięciu - nowe możliwości
Taka strategia, oparta na żywieniu paszami zamiast zielonkami, to niejako poświęcenie ekonomicznych korzyści płynących z wypasu krów i cieląt. Przy odpowiednim zarządzaniu taki system...
więcejPFHBiPM przeciwna zakazom uboju rytualnego i hodowli zwierząt futerkowych
Zakaz uboju rytualnego i hodowli zwierząt futerkowych w Polsce spowoduje utratę najbardziej korzystnych kontraktów oraz zmniejszenie i tak już niskiej opłacalności produkcji. Przyczyni się...
więcejProducenci wołowiny zaprotestują przeciwko umowie handlowej UE - Mercosur
Przedstawicieli organizacji producentów sektora wołowiny dzisiaj (12.10.2017 r.) o godzinie 11:00 rozpoczną protest przed Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej w Polsce przy ulicy Jasnej...
więcejSzkolenie pt. ”Podstawowe czynniki wpływające na wzrost efektywności opasu” w Karbowie 2019
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 21 lutego 2019 roku na Szkolenie pt. "Podstawowe czynniki...
więcejKonferencja pt. „Rozród bydła oraz praktyczne rozwiązania w budynkach inwentarskich dla bydła...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 15 lutego 2018 roku na konferencję pt. „Rozród bydła oraz praktyczne rozwiązania w budynkach inwentarskich dla bydła mięsnego”,...
więcej