Krowy pod oceną użytkowości mlecznej produkują więcej mleka
Krowy będące pod oceną użytkowości mlecznej w 2022 roku charakteryzowały się wydajnością na poziomie 9 037 kg mleka o zawartości tłuszczu wynoszącej 4,07% (368 kg) oraz białka 3,41% (309 kg).
Populacja krów będąca pod oceną użytkowości mlecznej w 2022 roku charakteryzowała się wzrostem przeciętnej ilości i jakości produkowanego mleka.
Ocena w 2022 roku prowadzona była w 18 066 stadach i obejmowała przeciętnie 803 530 krów mlecznych.
Polska coraz więcej zarabia na eksporcie produktów mlecznych
Krowy, które były oceniane, charakteryzowały się wydajnością na poziomie 9 037 kg mleka o zawartości tłuszczu wynoszącej 4,07% (368 kg) oraz białka 3,41% (309 kg).
Suma kilogramów tłuszczu i białka wyniosła średnio 677 kg.
Średnia wydajność ocenianych krów w porównaniu do 2021 roku wzrosła o 200 kg mleka. Zawartość tłuszczu zwiększyła się o 3 kg, a białka o 7 kg. Suma kilogramów tłuszczu i białka wzrosła o 10 kg.
Przeciętna wielkość stada objętego oceną w 2022 roku to 44 krowy w porównaniu do 42,8 sztuk w 2021 roku.
Krowy oceniane przez PFHBiPM stanowiły 40% populacji krów w Polsce.
Największą grupę ocenianych obór tj. 53,47% ogółu, stanowią te utrzymujące od 20 do 49 krów.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Cena mleka dalej maleje. Sytuacja jest trudna
-
Mleczne stada o najwyższej wydajności w Łódzkiem i Mazowieckiem
-
Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Centrum
-
Mleczne stada o najwyższej wydajności na Śląsku
-
Stada o najwyższej wydajności w woj. opolskim i wielkopolskim
-
Najbardziej wydajne mleczne stada w woj. lubuskim i dolnośląskim
-
Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Zachód
-
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
CalfCam czyli AI na straży krowich porodów
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?