Wydział Rolnictwa i Ekologii na Dniach Otwartych SGGW
Obecnie WRiE prowadzi kształcenia na trzech kierunkach studiów: Rolnictwo, Inżynieria ekologiczna oraz Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Na tym ostatnim kierunku nauka odbywa się w języku angielskim.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w dniach 21-22 stycznia 2022 r. organizuje Dni Otwarte. Ze względu na rosnące zagrożenie epidemiologicznie konieczna była zmiana formuły ze stacjonarnej na zdalną. Transmisja odbywa się w mediach społecznościowych. Wśród wydziałów szczególnie miejsce zajmuje najstarszy na uczelni a zarazem w kraju wydział rolniczy - Wydział Rolnictwa i Ekologii (WRiE), który powstał w roku 1906.
Obecnie WRiE prowadzi kształcenia na trzech kierunkach studiów: Rolnictwo, Inżynieria ekologiczna oraz Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Na tym ostatnim kierunku nauka odbywa się w języku angielskim. Jednak od nowego roku akademickiego planowane jest uruchomienie studiów w języku polskim.
Wydział umiejętnie łączy długoletnią tradycję z wyzwaniami przyszłości. W ostatnich latach bardzo mocno postawił na współpracę z otoczeniem gospodarczym, aby jak najlepiej przygotować absolwentów do dynamicznie zmieniających się wymagań rynku pracy. Pomaga w tym liczny zespół interesariuszy zewnętrznych, którzy opiniują plany studiów i na bieżąco zgłaszają swoje uwagi. Wydział ma też podpisane z wieloma firmami umowy o współpracy.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja potwierdziła 10 ognisk w Polsce!
-
Bus zgnieciony po zderzeniu z zestawem rolniczym. Kierowca był zakleszczony
-
Prawie 250 mln zł wypłacone. Tylu rolników dostało już wsparcie klęskowe
-
"Prażona" kukurydza w suszarniach. Strażacy mieli pełne ręce roboty
-
Rynek zbóż. Problemy nie tylko z cenami, ale i ze zbiorem kukurydzy
-
Policjanci zabrali 35-latka prosto z obory
-
KRIR do europosłów: wesprzyjcie rolników podczas protestu w Brukseli!
-
Krajewski o sytuacji na rynku mleka: to co się dzieje, jest nietypowe
-
Przemieszczanie świń w alternatywnym systemie – co mówi rozporządzenie?
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku