Które pieczywo jest najzdrozwsze?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Wikipedia | Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ARR
27-09-2016,17:00 Aktualizacja: 27-09-2016,18:27
A A A

Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe - wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik - obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.

Pieczywo białe posiada niewielką wartość odżywczą, a przy tym z reguły charakteryzuje się większą ilością kilokalorii, np. grahamki 258 kcal/100 gramów, kajzerki 296 kcal/100 g, rogaliki maślane 326 kcal/100 g, a bułeczki do hot dogów 340 kcal/100 g.

zboża, cykl konferencji, Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność

Rusza cykl konferencji Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność

Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz związki regionalne wchodzące w skład organizacji zapraszają do wzięcia udziału w cyklu pięciu konferencji poświęconych rynkowi zbóż. Warto podkreślić,...
W przypadku chleba: żytni pełnoziarnisty 237 kcal/100 g, pumpernikiel 252 kcal/100 g, pszenny 249 kcal/100 g, bagietki 283 kcal/100 g, a bułka wrocławska 293 kcal/100 g.

Dietetycy zalecają spożywanie różnych rodzajów pieczywa, tak aby dostarczyć do organizmu dużo różnorodnych składników odżywczych oraz błonnik.

Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy oraz przyprawy kminku stanowi dodatkowe źródło witamin, soli mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Małym dzieciom i osobom nietolerującym chleba razowego poleca się chleb graham i bułki grahamki (z mąki pszennej z pełnego przemiału), które są delikatniejsze w smaku. Natomiast nie jest wskazane podawane dzieciom chleba, który zawiera polepszacze, konserwanty, środki antypleśniowe oraz pieczywa o przedłużonej trwałości, np. chleb tostowy.

źródło: Wikipedia

Poleć
Udostępnij
Skomentuj