Nadchodzące wydarzenia

XIX Konferencja Szparagowa

Data rozpoczęcia: 2015-03-17
Data zakończenia: 2015-03-17
Miejscowość: Sielinko k. Opalenicy
Organizator: Katedra Warzywnictwa UP w Poznaniu, Polski Związek Producentów Szparaga, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, WODR
Województwo: wielkopolskie

Katedra Warzywnictwa UP w Poznaniu, Polski Związek Producentów Szparaga, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zapraszają 17 marca 2015 roku na XIX Konferencje Szparagową. Konferencja odbędzie się w Centrum Wystawowo - Szkoleniowym WODR w Sielinku k. Opalenicy.

W programie:

10.00 – 10.15 Otwarcie Konferencji - mgr inż. Marian Jakobsze, Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga

10.15 –10.45 Aktualne, ekonomiczne aspekty produkcji szparagów -dr Michał Trzęsowski (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu; WGRO SA w Poznaniu)

10.45 –11.15 Produkcja szparaga w kontekście dopłat unijnych – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

11.15 – 11.35 Aspekty formalno-prawne zatrudniania pracowników do zbioru szparagów- mgr inż. Elwira Reus (Szparagarnia „Fatamorgana”, Nowa Sól)

11.35 –12.05 Kompleksowa ochrona szparaga przed chorobami i szkodnikami - dr Henryk Ratajkiewicz, prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, mgr Anna Zaworska (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)

Wystąpienie reklamowe:

12.05 – 12.25 Certyfikaty jakościowe w odniesieniu do szparaga - mgr inż. Arleta Zielińska, Quality Systems s.c.

12.25 – 14.00 Przerwa obiadowa

13.00 – 14.00 Konsultacje indywidualne

14.00 –15.00 Asparagus Production in Peru and England : many contrasts; Produkcja szparaga w Peru I w Anglii – wiele różnic - Gary Bradbury (KST Konsulting, Wielka Brytania)

15.00 – 15.30 Jakich błędów nie popełniać przy zakładaniu szparagarni - prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, mgr Anna Zaworska (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)

15.30 – 16.00 Dyskusja i zakończenie konferencji

Możliwe jest zakwaterowanie we własnym zakresie w hotelu CWS w Sielinku.

Rezerwacja noclegu – e-mailem na adres lub u kierownika – pana Ryszarda Napierały, tel. kom. 784-962-395

Opłata konferencyjna wynosi: 100 zł (70 zł dla członków Związku) i obejmuje: uczestnictwo, materiały konferencyjne, kawę, herbatę, obiad.

Płatność w dniu konferencji lub na konto nr: PKO BP SA. Opalenica 36 1020 4144 0000 6602 0134 7590

Kontakt:

  • Anna Zaworska - e-mail: ; tel. kom 508 689 680
  • Marian Jakobsze - tel. kom: 601 689 119 - Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga