Nadchodzące wydarzenia

Warsztaty serowarskie "Wspieranie procesu tworzenia partnerstwa na rzecz innowacji w serowarstwie" w Minikowie 2018

Data rozpoczęcia: 2018-04-24
Data zakończenia: 2018-04-25
Miejscowość: Minikowo
Organizator: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Województwo: kujawsko-pomorskie

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do wzięcia udziału w pierwszym etapie projektu.

24 i 25 kwietnia 2018 roku w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej odbędą się warsztaty serowarskie "Wspieranie procesu tworzenia partnerstwa na rzecz innowacji w serowarstwie", które będzie prowadził pan Sylwester Wańczyk – Prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Warsztaty będą poprzedzone szkoleniem z zakresu tworzenia krótkich łańcuchów dostaw oraz funkcjonowania inkubatora kuchennego (jego roli w skracaniu łańcucha dostaw). Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość sprawdzenia czy serowarstwo jest kierunkiem, w którym faktycznie chcą się rozwijać i budować współpracę. Projekt jest realizowany w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Warsztaty są jednodniowe, przeznaczone dla 15 osób każdego dnia. Udział w warsztatach bezpłatny.

Grupa uczestnicząca w warsztatach serowarskich będzie zaproszona do wzięcia udziału w warsztatach z tworzenia i funkcjonowania grup operacyjnych, które odbędą się w drugiej połowie maja.

Grupę docelową operacji stanowić mają rolnicy, którzy posiadają bydło mleczne, przedstawiciele lokalnych producentów rolnych już działających na rynku (MLO lub RHD), zainteresowani produkcją serów oraz pracownicy instytutów, jednostek naukowych lub uczelni, działający w obszarze przetwórstwa żywności, doradcy rolni. Wszyscy uczestnicy operacji mają być zainteresowani współpracą w ramach grupy operacyjnej.

Głównym celem podejmowanych działań projektowych ma być ułatwienie współpracy podmiotów rynkowych poprzez stworzenie warunków do poszukiwania i nawiązywania partnerstw oraz wymiana doświadczeń i praktyk w zakresie produkcji serów farmerskich.

Kolejne działania, które będą realizowane w ramach projektu:

  • Wyjazd studyjny do gospodarstwa produkującego i wprowadzającego na rynek produkty serowarskie oraz do firmy przeprowadzającej trzydniowe szkolenia serowarskie dla  profesjonalistów.
  • Konferencja podsumowująca we wrześniu.

Zapisy oraz wszelkie informacje o projekcie:

Beata Chełminiak – specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego i przedsiębiorczości KPODR Minikowo - tel. 723 692 545 lub 52 386 72 13, e-mail: . Zgłoszenia przyjmowane są do 16.04.2018 r.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie www.kpodr.pl