Nadchodzące wydarzenia

Konferencja „Budowa poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych”

Data rozpoczęcia: 2015-06-17
Data zakończenia: 2015-06-17
Miejscowość: Warszawa
Organizator: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Kolegium Ekonomiczno-Społeczne Szkoły Głównej Handlowej
Województwo: mazowieckie
Ulica i numer: al. Niepodległości 162

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Kolegium Ekonomiczno-Społeczne Szkoły Głównej Handlowej zapraszają 17 czerwca 2015 roku na konferencję „Budowa poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych”, która odbędzie się godz. 10, aula VII (3. piętro) Gmach główny SGH, Warszawa, al. Niepodległości 162.

Program Konferencji:

9.30-10.00 Recepcja

10.00 Otwarcie konferencji – wykład wprowadzający – prof. dr hab. Andrzej Pisula, aula nr VII

11.15 Przerwa kawowa

11.30 Obrady panelowe

Panel I – Tworzenie i stosowanie prawa dotyczącego relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych. Perspektywa prawa wewnętrznego i międzynarodowego – moderator – prof. Jerzy Menkes, aula nr V

  • Prawno-ekonomiczne uwarunkowania w handlu spożywczym w WTO, Kanada, USA – autorzy: prof. dr hab. Jerzy Menkes, dr Anna Kociołek-Pęksa
  • Działania osłonowe podejmowane na rynkach rolnych państw członkowskich – analiza porównawcza, analiza zgodności z prawem wspólnotowym – autor: prof. dr hab. Mariusz Załucki
  • Wspólnotowe regulacje ochrony konkurencji na rynkach spożywczych – autor: prof. dr hab. Artur Nowak-Far
  • Narzędzia ochrony konkurencji w polskim systemie prawa na tle orzecznictwa i praktyk. Publiczne i „prywatno-publiczne” metody „obchodzenia” instrumentów ochrony konkurencji na rynku rolno-spożywczym – autor: dr Filip Przybylski-Lewandowski
  • Analiza prawna realizacji reguł Zielonej Księgi w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw produktów spożywczych i niespożywczych między przedsiębiorcami – autor: dr Maciej Wojciechowski
  • Wspólnotowe regulacje na rynku wieprzowiny – co wynika z reguł tego rynku dla konkurencyjności polskich producentów i przetwórców wieprzowiny – autorki: prof. dr hab. Katarzyna Duczkowska-Małysz, prof. dr hab. Małgorzata Duczkowska-Piasecka

Panel II – Polityka gospodarcza i kształtowanie relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych. Ujęcie komparatystyczne – moderator – prof. Sławomir Sztaba, aula nr VI

  • Polska i inni członkowie UE jako eksporterzy wieprzowiny – analiza porównawcza – autorka: prof. dr hab. Elżbieta Czarny
  • Pozycja Polski w międzynarodowym handlu wieprzowiną – autorka: dr hab. Katarzyna Śledziewska
  • Nadzór nad jakością mięsa wieprzowego – kontrola w łańcuchu dostaw – autor: prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk
  • Szanse i zagrożenia dla dużych producentów i przetwórców wieprzowiny w relacjach z wielkimi sieciami dystrybucji w kontekście Jednolitego Rynku – autorki: prof. dr hab. Katarzyna Duczkowska-Małysz, prof. dr hab. Małgorzata Duczkowska-Piasecka

13.15 Przerwa kawowa

13.30 Przedstawienie rekomendacji, Dyskusja

15.00 Lunch