Jabłka i gruszki zamiast batonów, cukierków i chipsów

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-06-2015,9:20 Aktualizacja: 17-06-2015,9:52
A A A

Lubelski oddział Agencji Rynku Rolnego podsumował czwartą edycję akcji "Owoce i warzywa w szkole". Okazuje się, że 80 proc. szkół podstawowych z województwa lubelskiego wzięło udział w przedsięwzięciu.

"Owoce i warzywa w szkole" to program skierowany do uczniów z klas 1-3. Jego celem jest wyeliminowanie niezdrowej żywności poprzez wprowadzenie smacznych owoców i warzyw.

18 milionów euro na owoce w polskich szkołach

Ponad 18 mln euro zostanie wydane w przyszłym roku szkolnym w Polsce na realizację unijnego programu "Owoce w szkole". 88 proc. kwoty będzie pochodziło z budżetu UE.    Jak podała Komisja Europejska komitet zarządzający...
Przedstawiciele ARR zwracają uwagę, że akcja ma na celu na trwałe zmienić nawyki żywieniowe dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W ramach działania dzieci ze szkół w całym woj. lubelskim dwa lub trzy razy w tygodniu otrzymywały porcję, składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogły zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących - informuje Polskie Radio Lublin.

Koszty akcji tylko na Lubelszczyźnie szacuje się na 20 mln zł.

ARR już zaprasza szkoły z całego kraju do składania wniosków na kolejny rok szkolny (2015/2016). W Polsce program skierowany jest do 1 617 856 dzieci uczęszczających do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas 1-3.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88 proc.) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12 proc.), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2015/2016 wynosi ok. 20,5 mln euro (87,8 mln zł).

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Najmłodsi otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego - informuje ARR.

[WIDEO] Zamiast chipsów, zdrowa żywność. Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?

Produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa.

Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj