Biokonsumentów przybywa. Moda na zdrową żywność nie mija

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Biznes Newseria, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-01-2016,9:25 Aktualizacja: 12-01-2016,9:17
A A A

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem - wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków.

- W wyniku badania "Kogo nęci zdrowe jedzenie?" udało nam się podzielić respondentów na cztery grupy: biodietetycy - 52 proc., biotradycjonaliści - 26 proc., bionowatorzy - 13 proc. i bioaktywiści - 9 proc. Różnią się priorytetami związanymi z jedzeniem - mówi agencji informacyjnej Newseria Małgorzata Leszczyńska, prezes zarządu Ośrodka Ewaluacji.

Biodietetycy zwracają uwagę przede wszystkim na to, żeby jedzenie było nieprzetworzone i pochodziło z dobrego, pewnego źródła. Cenią to, co naturalne. Wśród nich jest też grupa, która poświęca czas na samodzielnie przygotowanie posiłków. Częściej też uprawiają sport.

polska żywność ekologiczna, Paweł Krajmas, Stowarzyszenie Polska Ekologia

Azjaci odkrywają polską żywność ekologiczną

Chiny, Japonia i Singapur to kraje, do których w ostatnich miesiącach zawitali członkowie Stowarzyszenia "Polska Ekologia". Podczas spotkań handlowych Azjatom do gustu przypadły susze, tłoczone soki - szczególnie aroniowe,...

- Biotradycjonaliści zwracają mniejszą uwagę na certyfikaty, na przetwórstwo żywności, natomiast ważne jest dla nich smaczne jedzenie samodzielnie przygotowane w domu. Bionowatorzy częściej jadają na mieście i kierują się opinią znajomych o tym, gdzie mogą dobrze zjeść. Natomiast bioaktywiści są w najbardziej zaangażowani społecznie, są zwolennikami lokalnego jedzenia i sprzeciwiają się wielkim markom, które w jakiś sposób zawłaszczają rynek - tłumaczy ekspertka.

Badani przyznają, że podczas zakupów dużą wagę przywiązują do świeżości, walorów smakowych i wartości odżywczej produktów. Dla 75 proc. ankietowanych ważna jest cena, dla 65 proc. kraj pochodzenia, a dla 51 proc. marka producenta. Polacy coraz częściej wybierają również taką żywność, która została wyprodukowana w poszanowaniu środowiska.

Respondenci przyznają, że kupują zdrowe jedzenie, bo chcą dbać o zdrowie własne i bliskich. Celebrowanie wspólnych posiłków jednak nie stało się jeszcze dobrą tradycją. Miejsce zakupu jest ważne dla 46 proc. ankietowanych, a na certyfikaty zwraca uwagę 34 proc.

- Najczęściej badani kupują tam, gdzie jest blisko, czyli w lokalnych sklepach i marketach. Bionowatorzy najczęściej robią zakupy w działach ze zdrową żywnością w supermarketach. Przeżywamy ponadto renesans bazarów, na których można kupić zdrową żywność - wyjaśnia Leszczyńska.

[WIDEO] Mówi Małgorzata Leszczyńska, prezes zarządu Ośrodka Ewaluacji



W supermarketach kupuje 55 proc. badanych, w lokalnych sklepach 53 proc., a na bazarach 51 proc. 25 proc. respondentów kupuje zdrowe jedzenie w kooperatywach spożywczych, ale na razie ten trend dotyczy dużych miast.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu