Niemcy borykają się z nadprodukcją wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-09-2021,9:20 Aktualizacja: 22-09-2021,8:47
A A A
Branża wieprzowiny w Niemczech szuka nowych rynków zbytu. W ciągu pierwszych 8 miesięcy roku powstała tam nadpodaż wieprzowiny w wysokości 260 tys. ton.
 
Niemcy, jak podaje euromeatnews.com, potrzebują nowej strategii dla sektora trzody chlewnej, ponieważ obecna sytuacja zagraża rolnikom i przetwórcom.
 
Ceny żywca wieprzowego wynoszą 1,25 euro za kg, a hodowcy trzody chlewnej nie mogą liczyć na duże zyski. Niemiecki rynek trzody chlewnej boryka się z dużą nadwyżką wieprzowiny, która w pierwszych 8 miesiącach 2021 r. osiągnęła poziom 260 tys. ton.
 
dynamiczny kojec dla loch, stacje żywienia dla trzody chlewnej, bramki selekcyjne,

Zastosował dynamiczny kojec grupowy dla loch

Chlewnia została wyposażona w dynamiczny kojec grupowy oraz 4 stacje paszowe. Taki system utrzymania sprawia, że lochy lepiej zaspokajają swoje potrzeby behawioralne niż w tradycyjnym kojcu, co ogranicza walki między zwierzętami.   ...
Popyt w ciągu ostatnich kilku lat stale spada, co ma wpływ na całą branże zarówno na producentów, przetwórców jak i sprzedawców detalicznych.
 
- Sytuacja w gospodarstwach jest dramatyczna – podczas spotkania z przedstawicielami sektora powiedział minister rolnictwa Julia Klockner, zapowiadając potrzebę nowej strategii, która może ożywić niemiecki przemysł trzody chlewnej. 
 
Niemiecki rząd odrzucił pomysł udzielania wsparcia dla rolników, którzy opuszczają sektor trzody chlewnej. Zdaniem władz utraconą produkcję można zastąpić importem, więc nie ma potrzeby dopłat.
 
Niemcy utraciły dostęp do głównych rynków azjatyckich we wrześniu 2020 r., kiedy zgłoszono pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA