Trzoda chlewna
RSS-
10-05-2018,10:05
Będzie nowa strategia dla sektora wieprzowiny
Spożycie wieprzowiny w kraju utrzymuje się od kilku lat na poziomie 40 kg na osobę rocznie, ale jednocześnie obserwuje się wahania w konsumpcji. W 2013 r. statyczny Polak zjadł 35,5 kg tego mięsa, a w ubiegłym roku ok. 40,5 kg. -
07-05-2018,16:00
Ognisko ASF i kolejne ograniczenia eksportowe
Ognisko afrykańskiego pomoru świń ponownie wybuchło w Mołdawii. Choroba daje się we znaki również hodowcom i producentom trzody chlewnej na Węgrzech. Kolejne kraje wprowadziły zakaz importu wieprzowiny i jej produktów z pochodzących z tego kraju. -
07-05-2018,14:15
Produkcja warchlaków w cyklu otwartym to jego specjalność
Maciory rasy danred są bardzo plenne i średnio w miocie dają po 17 prosiąt. W wieku czterech tygodni młode trafiają do warchlakarni, gdzie są utrzymywane do masy 30 kg, a następnie sprzedawane. Z kolei wybrakowane sztuki są tuczone do masy 100-110 kg. -
04-05-2018,15:00
Tuczniki w Niemczech tańsze o 5 centów
Tuczników w Niemczech jest za dużo. Nadmierna podaż tych zwierząt w tym tygodniu wpłynęła na zmianę ich ceny. Według informacji KZP-PTCH w notowaniach cen żywca wieprzowego u naszych sąsiadów nastąpił spadek o 5 centów. -
04-05-2018,11:00
ASF. Wciąż pojawiają się nowe przypadki choroby
Główny lekarz weterynarii poinformował o wystąpieniu nowych 56 przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików. Służby weterynaryjne znalazły 72 martwe zwierzęta, w tym sześć odstrzelonych. -
04-05-2018,10:05
ASF to nie przelewki. Tylko bioasekuracja może powstrzymać wirusa
Od początku wystąpienia wirusa ASF w Europie Wschodniej krążą jego szczepy należące do genotypu II. Najtańszym i najefektywniejszym sposobem zabezpieczania stad jest rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji.