Wielkość ma znaczenie. Duże hodowle ciągle rosną

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
20-07-2020,12:30 Aktualizacja: 20-07-2020,12:39
A A A

Na koniec 2019 roku w gospodarstwach o skali chowu powyżej 20 sztuk bydła znajdowało się 83,1 proc. krajowego pogłowia. A 50,2 proc. pogłowia świń znajdowała się w gospodarstwach utrzymujących 1000 sztuk trzody i więcej.

W dokumencie "Rolnictwo 2019" Główny Urząd Statystyczny podkreśla, że to warunki glebowo-klimatyczne i tradycje lokalne decydują o regionalizacji danej specjalizacji produkcji rolniczej.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Rosnący popyt na tuczniki szansą na lepsze ceny

Tuczniki w ostatnich tygodniach w wielu krajach Unii Europejskiej znacznie potaniały. Uruchomienie uboju w największej rzeźni w Niemczech oraz wzrost konsumpcji spowodowały, że ceny żywca wieprzowego zaczęły się stabilizować.    Krajowy...

Tereny centralnej, wschodniej i północnej Polski to obszary z przewagą upraw żyta, mieszanek zbożowych i kukurydzy. Sady i plantacje owoców jagodowych koncentrują się na Mazowszu (rejon grójecki), w województwie lubelskim, na Sandomierszczyźnie, a także w Wielkopolsce i województwie łódzkim.

"Uprawy roślin o większych wymaganiach glebowych i klimatycznych częściej występują w południowo-wschodniej i zachodniej części kraju oraz w regionie Żuław i Warmii. Przeważa tam uprawa zbóż intensywnych, głównie pszenicy oraz buraków cukrowych i rzepaku" - czytamy we wspomnianym zestawieniu.

Chów bydła mlecznego, koncentruje się przede wszystkim w woj. podlaskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim i wielkopolskim, a trzody chlewnej w woj. wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i łódzkim.

Owce w większym wymiarze chowane są jedynie w rejonach górskich (woj. małopolskie i podkarpackie).

bydło mięsne, koronawirus, Covid-19, wołowina, ceny bydła mięsnego, eksport wołowiny, Jacek Zarzecki, PZHiPBM, opasy

Hodowcy bydła mięsnego mogą być optymistami?

Hodowcy i producenci bydła mięsnego bardzo mocno odczuli pandemię koronawirusa. Eksport został praktycznie wstrzymanym, a ceny skupu spadły średnio o 20% i były najniższe od 2015 roku. Jednak wydaje się, że to co najgorsze, już minęło. - Dzięki...

"Potwierdzeniem procesu koncentracji chowu bydła jest rozwój gospodarstw o dużej skali chowu przy jednoczesnym spadku pogłowia w gospodarstwach utrzymujących po kilka sztuk bydła. Wyniki badania pogłowia bydła przeprowadzonego w grudniu 2019 r. wykazały, że w gospodarstwach o skali chowu powyżej 20 sztuk bydła znajdowało się 83,1 proc. krajowego pogłowia (77,1 proc. w grudniu 2018 r.), w tym w gospodarstwach posiadających powyżej 100 sztuk znajdowało się 27,8 proc. pogłowia (19,7 proc. w grudniu 2018 r.)" - podaje GUS.

Eksperci przekonują, że jednym z czynników ograniczających proces koncentracji chowu bydła jest brak możliwości powiększenia powierzchni gospodarstwa i zabezpieczenia stada w pasze objętościowe.

"Podobnie jak w przypadku trzody, w Polsce postępuje proces regionalizacji pogłowia bydła. W grudniu 2019 r. 51,5 proc. pogłowia utrzymywane było w trzech sąsiadujących ze sobą województwach: mazowieckim – 18,6 proc., wielkopolskim – 16,3 proc. podlaskim – 16,6 proc. Udział w każdym z pozostałych województw nie przekraczał 8 proc." - wymienia GUS.

Jak zaznacza, wyniki badań pogłowia świń świadczą także o postępującym procesie koncentracji w chowie trzody chlewnej. W grudniu 2019 r. 50,2 proc.pogłowia znajdowała się w gospodarstwach utrzymujących 1000 sztuk i więcej. W tej grupie gospodarstw odnotowano wzrost pogłowia o 11,4 proc. roku do roku.

"W gospodarstwach o małej skali chowu (do 100 sztuk w gospodarstwie), utrzymywane było 16 proc. krajowego pogłowia świń. Z uwagi na wprowadzone wymogi dotyczące bioasekuracji związane z zabezpieczeniem stada przed ASF i niską opłacalnością chowu tego gatunku, pogłowie trzody chlewnej w tych gospodarstwach spadło o 20 proc. w stosunku do grudnia 2018 roku. W gospodarstwach o skali chowu 100-1000 sztuk, w których utrzymywanych jest 33,8 proc. pogłowia świń ogółem, liczebność stad zwiększyła się o 1,6 proc." - podsumowują statystycy.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA