Branża mleczarska odetchnęła. Chodzi o system kaucyjny
Produkty mleczne zostały wyłączone z systemu kaucyjnego. Podsekretarz stanu Anita Sowińska ogłosiła to 13 czerwca podczas podsumowania nowelizacji ustawy kaucyjnej.
Środowisko mleczarskie od wielu miesięcy walczyło o wyłączenie mleka i jego przetworów z systemu kaucyjnego. Postulaty branży przyniosły spodziewany efekt.
Wciąż produkujemy więcej mleka
Podsekretarz stanu Anita Sowińska 13 czerwca podczas podsumowania nowelizacji ustawy kaucyjnej ogłosiła, że Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyłączyło produkty mleczne z systemu kaucyjnego.
Związek Polskich Przetwórców Mleka zwraca uwagę, że ma to ogromne znaczenie dla producentów i przetwórców mleka, ale również dla konsumentów.
System kaucyjny dotyczący mleka niósł ze sobą liczne zagrożenia sanitarne, wynikające z konieczności gromadzenia opakowań, zawierających resztki żywnościowe, zarówno na etapie gospodarstw domowych, ale też w placówkach handlowych.
Marcin Hydzik, prezes zarządu ZPPM zwraca uwagę na fakt, że na 16 systemów kaucyjnych w Europie, jedynie dwa włączyły opakowania po mleku i jego przetworach do systemu kaucyjnego.
Zawsze przy decyzjach o zmianie ustawy bierzemy pod uwagę cel nadrzędny: dobro społeczne i środowiskowe. Uwzględniliśmy ważny postulat branży mleczarskiej o wyłączeniu z systemu kaucyjnego opakowań po mleku i produktach mlecznych. Kolejną zmianą jest symbol kaucji. @MKiS_GOV_PL pic.twitter.com/Lw6nHE5FGr
— Anita Sowińska (@anitasowinska) June 13, 2024
-
Kolejne spadki cen skupu bydła rzeźnego
-
Skup mleka w Polsce. Październik z wyraźnym wzrostem
-
Bluetongue. Choroba wciąż mocno się szerzy. Gdzie wybucha najwięcej ognisk?
-
Hodowcy apelują o wyższe dopłaty do buhajów. Koszty wzrosły nawet o 40%
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja potwierdziła 10 ognisk w Polsce!
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
-
Choroby zwierząt ograniczają handel. Branża wołowiny pod presją mimo rekordów
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku


