Żywność więcej nas kosztowała w minionym roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-01-2017,8:30 Aktualizacja: 14-01-2017,9:14
A A A
Deflacja w 2016 r. wyniosła 0,6 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Z wyliczeń wynika, że największy wpływ na nią miały spadające ceny transportu i odzieży. Żywność podrożała natomiast o 1 proc. 
 
Jak napisał GUS w komunikacie największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2016 r. miały niższe stawki w zakresie transportu (o 4,6 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 4,4 proc.), które obniżyły wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,40 p. proc. i 0,24 p. proc. Żywność podniosła go z kolei o 0,21 p. proc.

żywność, eksport żywności, handel żywnością, import żywności, andrzej gantner

Wyhamował eksportu żywności. Nowy rok niesie sporo zagrożeń

Początek ubiegłego roku był bardzo udany dla polskich eksporterów żywności. Później już tak dobrze nie było i w drugim półroczu wywóz wyhamował. W bieżącym roku na naszych sprzedawców czyhać będzie wiele zagrożeń...
W 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc. (wobec spadku o 1,8 proc. obserwowanego w 2015 r.). Najbardziej podrożał cukier (26,9 proc.). Więcej niż w 2015 r. konsumenci płacili za owoce (5,5 proc.), ryby i owoce morza (3,6 proc.), a także warzywa (2,8 proc.).
 
Droższe było również pieczywo (o 0,6 proc.) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,5 proc.). Ceny mięsa pozostały na poziomie notowanym w 2015 r. W 2016 r. w porównaniu z rokiem poprzednim niższe były ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" (przeciętnie o 2 proc., w tym mleka o 3,8 proc., jaj o 2,2 proc., serów i twarogów o 1,8 proc., oraz jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych o 1 proc.).
 
Tańsze były także tłuszcze zwierzęce (1,1 proc.) i roślinne (0,6 proc.). Nieznacznie mniej niż w 2015 r. płacono również za mąkę pszenną (0,2 proc.) oraz ryż (0,1 proc).
 
W 2016 r. staniały też napoje bezalkoholowe o 0,2 proc., choć wzrosły ceny herbaty o 1,7 proc., soków owocowych o 1,4 proc., kakao i czekolady w proszku o 1 proc. oraz kawy o 0,2 proc.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu