Słaby sezon pszczelarzy na Podkarpaciu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-10-2016,9:55 Aktualizacja: 05-10-2016,10:37
A A A

13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu. To o 10 kg mniej niż przed rokiem. - Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od poprzedniego - powiedział Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.

- Wyjątkowo niewielkie były zbiory miodów wiosennych. Nieco więcej pszczelarze zebrali w lecie i na jesieni. Choć dotyczy to głównie miodów ze spadzi iglastej oraz wrzosu - wyjaśnił ekspert.

Podkarpaccy pszczelarze z ula otrzymali średnio po dziewięć kilogramów miodu ze spadzi iglastej i wrzosu, siedem z rzepaku, sześć kilogramów miodów wielokwiatowych oraz po pięć kilogramów z lipy i akacji.

akcja adoptuj pszczołę, pszczoły, pszczelarstwo, pszczele rodziny, pasieka

Polacy znów adoptują pszczoły!

Wystartowała czwarta edycja organizowanej przez Greenpeace ogólnopolskiej akcji społecznej "Adoptuj pszczołę". Owady można adoptować do 11 października. Tematem tegorocznej edycji jest Polska Przyjazna Pszczołom, czyli podejmowanie...

- Przyczyną słabych tegorocznych wyników była pogoda. Na wiosnę było sporo opadów deszczu i zimno. W konsekwencji pożytki z sadów zostały praktycznie niewykorzystane - zauważył Dylon.

Na Podkarpaciu wytwarza się przede wszystkim tzw. miód spadziowy. Z pasiek regionu pochodzi 40 proc. tego rodzaju miodu w Polsce. Jest dwa-trzy razy droższy od innych i należy do produktów eksportowych. - Wprawdzie miód spadziowy dobrze wypadał na tle innych, warto jednak pamiętać, że w 2015 r. z ula zbierano średnio 35 kilogramów tego miodu - przypomniał szef WZP w Rzeszowie.

Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej RDLP wynosi 84 lata (w Polsce to 62 lata).

Wytwarzana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach drzew. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze. Dylon podkreślił, że w tym roku miodów jest mniej, ale są one dobrej jakości.

Na Podkarpaciu blisko 4,5 tys. pszczelarzy prowadzi ponad 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada przeszło 6 rodzin pszczelich, a przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu