Pszeniczne piwo z jęczmienia. Sprawdź, co sprzedaje się w sklepach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
30-12-2019,10:15 Aktualizacja: 30-12-2019,11:18
A A A

51 podmiotów objęła przeprowadzona w III kw. br. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontrola jakości handlowej piwa. Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim oznakowania.

Nie stwierdzono ich w ogóle w zakresie cech organoleptycznych. A jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne, zakwestionowano 11 (11,2 proc.) ze skontrolowanych 98 partii produktów. Chodziło przede wszystkim o niezgodną z deklaracją zawartość alkoholu etylowego.

produkcja piwa, uprawa jęczmienia, zmiany klimatu na świecie, Steven Davis

Uprawy jęczmienia zagrożone. Przez ocieplenie klimatu zabraknie piwa?

Ocieplenie klimatu i związane z nim coraz częściej występujące i bardziej intensywne susze oraz fale upałów mogą znacznie uszczuplić zbiory jęczmienia - głównego składnika piwa - alarmują naukowcy. Naukowcy z Uniwersytetu...
"Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 101 partii, z czego w 35 stwierdzono nieprawidłowości (34,7 proc.)" - podała IJHAR-S.

Dotyczyły one między innymi:

- wskazania niepełnej nazwy ("piwo niepasteryzowane"), która nie zawierała opisu dotyczącego barwy (ciemne) i składników (z kawą, płatkami owsianymi);
- deklaracji, że produkt jest piwem pszenicznym, podczas gdy w przewadze stosowano słód jęczmienny;
- użycie w angielskiej nazwie piwa określenia "milk", podczas gdy do produkcji nie użyto mleka, lecz laktozę w proszku;
- braku w wykazie składników wszystkich składników użytych w procesie produkcji (np. skórki z cytryny i grejpfrutów);
- podania w wykazie składników nazwy słodu bez odniesienia do nazwy składnika powodującego alergię lub reakcję nietolerancji oraz braku wyróżnienia alergenów;
- zamieszczenia określenia "Browar…" (z podaniem nazwy miejscowości), podczas gdy produkcja piwa nie odbywała się w tej miejscowości;

produkcja piwa, browary w polsce, Branża piwowarska, Grzegorz Stachurski, poznańskie targi piwne

Branża piwowarska ma się bardzo dobrze. Przybywa browarów

Polska branża piwowarska rozwija się bardzo dynamicznie. W kilka lat liczba browarów w kraju wzrosła prawie trzykrotnie. Obecnie mamy ich ponad 200 - mówi Grzegorz Stachurski, sędzia piwny, sensoryk i organizator Poznańskich...

- umieszczenia grafiki przedstawiającej beczki (sugerującej szczególną metodę wytwarzania), podczas gdy w procesie produkcji nie stosowano beczek;
- błędnego podawania informacji dotyczących rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu, warunków przechowywania i daty minimalnej trwałości;
- zastosowania czcionki o zbyt małym rozmiarze.

Inspektorzy w związku z tymi uchybieniami wydali m.in.: 12 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania, 4 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 7,1 tys. zł oraz 1 decyzję zakazującą wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego.

Ponadto nałożyli 18 mandatów karnych na łączną kwotę 3,2 tys. zł.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu