Branża piwowarska ma się bardzo dobrze. Przybywa browarów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Jowsa PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-11-2018,15:05 Aktualizacja: 09-11-2018,15:21
A A A

Polska branża piwowarska rozwija się bardzo dynamicznie. W kilka lat liczba browarów w kraju wzrosła prawie trzykrotnie. Obecnie mamy ich ponad 200 - mówi Grzegorz Stachurski, sędzia piwny, sensoryk i organizator Poznańskich Targów Piwnych.

Do 2011 roku w Polsce funkcjonowało prawie 70 browarów. Ekspert wskazał, że była to niewielka liczba, w porównaniu np. z rynkiem w Czechach, gdzie istnieje ponad 400 browarów, lub rynkiem niemieckim, gdzie funkcjonuje ponad 600.

produkcja piwa, uprawa jęczmienia, zmiany klimatu na świecie, Steven Davis

Uprawy jęczmienia zagrożone. Przez ocieplenie klimatu zabraknie piwa?

Ocieplenie klimatu i związane z nim coraz częściej występujące i bardziej intensywne susze oraz fale upałów mogą znacznie uszczuplić zbiory jęczmienia - głównego składnika piwa - alarmują naukowcy. Naukowcy z Uniwersytetu...

- Zmiana w Polsce nastąpiła właśnie około roku 2011. Paru pasjonatów zauważyło, że można robić coś innego, coś bardziej szalonego niż mocniejsze lub słabsze eurolagery, które są dostępne na sklepowych półkach  i wystartowali bardzo powoli. Ich piwa się przyjęły i w ślad za nimi poszli następni, później otworzył się też pierwszy rzemieślniczy browar, już taki fizyczny - mówi Stachurski.

- Polskie prawo nie sprzyjało jednak wtedy takim browarom. Było dostosowane tylko do ogromnych zakładów produkcyjnych i urzędy nie wyobrażały sobie, że może się otworzyć browar, który jest wielkości sklepu. Te wszystkie szlaki zostały jednak poprzecierane i browary, które teraz startują, mają już dużo łatwiej. W tym roku przekroczyliśmy liczbę 200, więc dzieje się naprawdę dużo. Świadczą też o tym nowości, jakie się ukazują na naszym rynku. W 2014 roku było to około 500 nowych pozycji, a w ubiegłym roku już ponad 1,6 tys. - dodaje znawca rynku.

Zdaniem eksperta obecnie polska branża piwowarska w porównaniu z innymi europejskimi państwami wypada bardzo dobrze.

piwo, sprzedaż piwa, piwo bezalkoholowe, sprzedaż piwa w Polsce, dane

Te piwa zanotują najlepsze wyniki sprzedaży w 2018 roku

Piwa bezalkoholowe oraz piwne specjalności - piwa niepasteryzowane, pszeniczne, czy portery odnotują w tym roku największe wzrosty sprzedaży na polskim rynku - przewidują przedstawiciele Carlsberg Polska. Cały rynek piwa utrzyma poziom podobny do...

- Należy pamiętać, że u naszych sąsiadów to piwowarstwo rzemieślnicze zachowało się w klasycznej postaci, tam nie zamykano browarów, tam wciąż funkcjonowała ich duża liczba i tradycje związane z piwem są kultywowane od dziesiątek, jak nie setek lat. U nas za czasów komuny piwowarstwo bardzo podupadło, szczególnie opinia, renoma i niestety jakość piwa. Po wejściu na wolny rynek pojawiły się tylko piwa koncernowe, które były dostępne wszędzie, ale wszędzie one były jedne i te same. W sklepach były tylko trzy, cztery marki - tłumaczy.

Stachurski podkreśla, że dla wielu osób, które na początku przypuszczały, że własny browar rzemieślniczy będzie tylko rozwijaniem pasji, osób, które wystartowały z działalnością na początku tych przemian obecnie jest już źródłem dochodu i dobrze prosperującą firmą.

- Wiele browarów, które nie miały własnych budynków, już po paru latach działalności zaczyna je stawiać, wstawiać sprzęt i stają się normalnymi browarami fizycznymi. Im więcej ich, tym lepiej, bo tak naprawdę tylko na swoim sprzęcie można mieć pełną kontrolę jakości i doglądać procesu. To są też przecież podatki tych firm, które zostają w Polsce. Bardzo dobrze, że ten sektor rozwija się u nas się tak dynamicznie - przekonuje ekspert.  

W piątek w stolicy Wielkopolski rozpoczęła się kolejna edycja Poznańskich Targów Piwnych - największego takiego wydarzenia w kraju, poświęconego przede wszystkim browarom rzemieślniczym. Ponad 70 wystawców zaprezentuje 900 rodzajów piwa, cydrów i miodów pitnych z ponad 400 kranów.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu