Ministerstwo będzie wspierało produkcję żywności ekologicznej

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-11-2022,10:35 Aktualizacja: 24-11-2022,10:37
A A A

Resort rolnictwa będzie wspierał produkcję żywności ekologicznej, zachęcając rolników i przetwórców do jej wytwarzania - mówił na konferencji Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa.

Wicepremier podkreślił, że rozwój produkcji ekologicznej jest ważnym zadaniem dla resortu. Mówił, że chodzi o to, by zdrowa żywność była dostępna, ale także o zobowiązanie wynikające z Europejskiego Zielonego Ładu, w którym zapisano istotny wzrost upraw ekologicznych.

znak "Euroliścia", rolnictwo ekologiczne, Urszula Sołtysiak, Polska Izba Żywności Ekologicznej

Tylko znak "Euroliścia" zapewnia ekologiczny status produktów spożywczych

- Nie wszystko, co pochodzi z przydomowego ogródka czy wyrosło na polu, możemy nazwać produktem eko. Ekologiczna żywność musi być oznaczona unijnym "Euroliściem" - informuje dr inż. Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby...

- Polska nie jest w czołówce krajów mających takie uprawy - zajmują zaledwie 3,5 proc. powierzchni gruntów uprawnych. W Planie Strategicznym 2023-2027 zaplanowano zwiększenie powierzchni upraw ekologicznych do 7 proc., ale najważniejszy nie jest wzrost upraw, ale pozyskanie produktów ekologicznych - przekonywał szef resortu. Jego zdaniem ważne jest powiązanie produkcji upraw ekologicznych z produkcją konkretnych wyrobów.

Jak wskazywał, rozwój upraw ekologicznych jest możliwy wtedy, gdy jest zbyt na żywność ekologiczną w formie przetworzonej.

Minister zapewnił, że resort rolnictwa będzie wspierał produkcję ekologiczną m.in. poprzez dopłaty do upraw i edukację rolników. Wśród form pomocy wymienił też współfinansowanie w ramach Krajowego Planu Odbudowy przetwórstwa, w tym ekologicznego.

- Prowadzę też rozmowy z ministerstwem edukacji, ministerstwem zdrowia po to, by intensywnie promować walory rolnictwa ekologicznego - zdrowotne i edukacyjne np. w szkołach, przedszkolach czy w szpitalach - powiedział Kowalczyk.

Wspomniał też o inicjatywnie, by wspólnie z Generalną Dyrekcją Lasów Państwowych utworzyć sieć sklepów rolnictwa ekologicznego i produkcji leśnej; byłaby tam sprzedawana np. dziczyzna oraz produkty runa leśnego.

Szef MRiRW podkreślił, że produkt jest ekologiczny wtedy, gdy został wyprodukowany bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych, wytworzony z materiału genetycznego rolnictwa ekologicznego i przetworzony bez sztucznych dodatków oraz konserwantów.

Wiceminister Rafał Romanowski przypomniał, że w tym roku została uchwalona nowa ustawa dotycząca rolnictwa ekologicznego, a w Krajowym Planie Strategicznym zaplanowano większe dopłaty na ten cel, co ma zachęcać do podjęcia takiej produkcji.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Advertisement Advertisement
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu