Pieniądze na promowanie wieprzowiny są trwonione

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-12-2022,16:50 Aktualizacja: 21-12-2022,6:16
A A A

Polski Związek Niezależnych Producentów Świń będzie wnioskować o zmianę wydawania środków z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

- Pod koniec listopada uczestniczyłem w szkoleniu dla rolników sfinansowanym właśnie z tego funduszu. Mogę je określić jednym słowem: patologia. Przy temperaturze około 5 stopni Celsjusza było ono zorganizowane w otwartym namiocie bez żadnych ciepłych napojów. To prawdziwy skandal - mówi Bogusław Prałat, prezes PZNPS i dodaje:

- Rolnicy są już wściekli na to, jak pochodzące z niego środki są trwonione. Szkolenia czy konferencje mogą organizować np. izby rolnicze. Te pieniądze, wcale nie małe, powinny być przeznaczone na promocję polskiej wieprzowiny, a to się nie dzieje

hodowla świń, trzoda chlewna, wysokie koszty produkcji, opłacalność, redukcja pogłowia świń, ASF, Covid-19, inwazja,

To był trudny rok dla branży trzody chlewnej

Kryzys po pandemii Covid-19, wojna w Ukrainie, a w rezultacie ogromny wzrost kosztów produkcji. Rok 2022 nie był łatwym okresem dla producentów trzody chlewnej i sektora wieprzowiny.   Branża w 2022 r. zmagała się z kryzysem po...

Członkowie związku w ostatnich tygodniach brali udział w pracach nad strategią dla polskiej wieprzowiny.

- Naszym najważniejszym postulatem jest wyrównanie szans dla hodowców znajdujących się w strefie czerwonej. Będziemy pewnie borykać się z ASF-em przez 20-30 lat. Musimy więc nauczyć się z nim żyć i radzić sobie z pewnymi ograniczeniami - mówi Bogusław Prałat dodając:

- Ceny o 20-80 groszy za kg żywca z powodu strefy nie są dla nas do zaakceptowania. To często jest właśnie ten ewentualny zysk przy wyższych cenach skupu, jakie są obecnie. Wyrównanie zwyczajnie nam się należy, bo przecież ASF jest chorobą zwalczaną z urzędu. W przeciwnym razie będziemy mieli do czynienia z jeszcze większą skalą likwidacji gospodarstw trzodowych

PZNPS chce również, aby w końcu urzędnicy stworzyli definicję gospodarstwa rodzinnego zajmującego się produkcją trzody chlewnej.

- Wciąż nie wiemy, czy gospodarstwem rodzinnym jest takie, które utrzymuje np. 20, 200 czy 2000 macior. Naszym zdaniem powinny się do nich zaliczać te posiadające maksymalnie 749 loch - mówi Bogusław Prałat.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu