Ceny tuczników w Niemczech znów biją rekordy
Z powodu epidemii afrykańskiego pomoru świń Chiny próbują zaspokoić popyt na wieprzowinę sprowadzając ją z innych części świata.
W środę ceny tuczników w Niemczech podskoczyły o 6 eurocentów. Osiągnęły tym samym niespotykany dotychczas poziom 1,95 euro za kilogram. Jak tłumaczą eksperci ma to związek z popytem na wieprzowinę w Chinach.
Z powodu epidemii afrykańskiego pomoru świń Chiny próbują zaspokoić popyt na wieprzowinę sprowadzając ją z innych części świata.
Ceny wieprzowiny mogą być wyższe o 20-30 procent
Przekłada się to na wzrost cen mięsa. W październiku br. była ona o 30 proc. wyższa niż w tym samym miesiącu 2018 r.
Na zwiększonym popycie korzystają również niemieccy hodowcy. 60 proc. mięsa produkowanego nad Renem to właśnie wieprzowina. Około 1/4 produkcji idzie na eksport.
Poza krajami Unii, Chiny są największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny. Hodowcom szczególnie zależy na handlu z Chinami, ponieważ mogą tam sprzedawać również te części zwierząt, na które nie ma zbytu w RFN, jak chociażby uszy i ogony.
Roczne obroty tej branży w Niemczech wynoszą około 30 mld euro. Generuje ona setki tysięcy miejsc pracy. M.in. dlatego Niemcy tak obawiają się wybuchu ASF u siebie i dokładnie przyglądają się sytuacji w krajach ościennych.
- Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
-
ASF w powiecie piotrkowskim. Już 6 dzików zakażonych wirusem
-
ASF w powiecie piotrkowskim. 4 gminy i miasto Piotrków w strefie zakażenia ASF
-
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z Wipaszem
-
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
Ceny żywca wieprzowego nadal spadają
-
ASF w Hiszpanii: rośnie liczba zakażonych dzików. Hiszpańska wieprzowina w odwrocie?
-
Ceny prosiąt w ostatnich tygodniach maleją
-
ASF nadal zagraża hodowlom. Już ponad 3 tys. ognisk u dzików
-
Rynek trzody chlewnej na krawędzi. Hodowcy są na minusie
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku


