Ceny tuczników w Niemczech znów biją rekordy
Z powodu epidemii afrykańskiego pomoru świń Chiny próbują zaspokoić popyt na wieprzowinę sprowadzając ją z innych części świata.
W środę ceny tuczników w Niemczech podskoczyły o 6 eurocentów. Osiągnęły tym samym niespotykany dotychczas poziom 1,95 euro za kilogram. Jak tłumaczą eksperci ma to związek z popytem na wieprzowinę w Chinach.
Z powodu epidemii afrykańskiego pomoru świń Chiny próbują zaspokoić popyt na wieprzowinę sprowadzając ją z innych części świata.

Ceny wieprzowiny mogą być wyższe o 20-30 procent
Przekłada się to na wzrost cen mięsa. W październiku br. była ona o 30 proc. wyższa niż w tym samym miesiącu 2018 r.
Na zwiększonym popycie korzystają również niemieccy hodowcy. 60 proc. mięsa produkowanego nad Renem to właśnie wieprzowina. Około 1/4 produkcji idzie na eksport.
Poza krajami Unii, Chiny są największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny. Hodowcom szczególnie zależy na handlu z Chinami, ponieważ mogą tam sprzedawać również te części zwierząt, na które nie ma zbytu w RFN, jak chociażby uszy i ogony.
Roczne obroty tej branży w Niemczech wynoszą około 30 mld euro. Generuje ona setki tysięcy miejsc pracy. M.in. dlatego Niemcy tak obawiają się wybuchu ASF u siebie i dokładnie przyglądają się sytuacji w krajach ościennych.
- Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
-
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
Tuczniki znów w górę. Bariera 2 euro na VEZG osiągnięta
-
Ceny tuczników w Polsce o złotówkę w dół
-
Tuczniki na VEZG kolejny tydzień bez zmian. A jaka jest tendencja?
-
Sektor mięsny w Polsce podcina gałąź, na której siedzi
-
Czy cena tuczników na VEZG ponownie poszła w górę?
-
Dlaczego tuczniki w Polsce tak mocno podrożały?
-
Pryszczyca: hodowcy chcą uszczelnienia granic i programu pomocy dla rolników
-
Sytuacja na polskim rynku tuczników pokazuje jego patologię
-
Tuczniki jeszcze droższe. Kolejna podwyżka w Niemczech!
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 2/2025
-Warchlaki potrzebują dobrych warunków
-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?
-Co drożdże wnoszą do dawki?
Hoduj z głową bydło 2/2025
-Oblicza skrobi
-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu
-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
16-04-2025,12:05
Aliplusowane zboża w żywieniu bydła mięsnego
-
18-03-2025,13:10
eMastitis po raz pierwszy. Antybiotyki można skutecznie ograniczać
-
17-03-2025,12:40
Jak zapobiegać problemom okresu okołoporodowego?
-
07-03-2025,10:30
O genetyce przyszłości dyskutowano w Żninie
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?