Ceny wieprzowiny mogą być wyższe o 20-30 procent
Na wzrosty cen decydujący wpływ ma głównie spadek pogłowia i ubojów trzody oraz pojawienie się wirusa ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich.
Ceny wieprzowiny w 2019 roku mogą być o 20-30 proc. wyższe rdr - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
ASF w Lubuskiem potwierdzony. To nie był padły dzik
Według nich w październiku cena wieprzowiny mogła wynieść ok. 5,87 zł/kg.
"Byłaby wówczas o ok. 1 proc. niższa niż we wrześniu, ale w relacji rocznej nadal wyższa o ok. 33 proc. Spadek ceny w stosunku do września jest wynikiem sezonowości, a spadki cen powinny być kontynuowane do końca roku. Pomimo to roczna stopa ich wzrostu powinna nadal zawierać się w przedziale 20-30 proc." - napisano.
Według Instytutu na wzrosty cen decydujący wpływ ma głównie spadek pogłowia i ubojów trzody oraz pojawienie się wirusa ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich.
- Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
-
ASF w powiecie piotrkowskim. 4 gminy i miasto Piotrków w strefie zakażenia ASF
-
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z Wipaszem
-
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
Ceny żywca wieprzowego nadal spadają
-
ASF w Hiszpanii: rośnie liczba zakażonych dzików. Hiszpańska wieprzowina w odwrocie?
-
Ceny prosiąt w ostatnich tygodniach maleją
-
ASF nadal zagraża hodowlom. Już ponad 3 tys. ognisk u dzików
-
Rynek trzody chlewnej na krawędzi. Hodowcy są na minusie
-
ASF wykryty w Hiszpanii! Zagrożone kluczowe regiony produkcji trzody chlewnej
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku


